Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu jedna su od najveselijih i najkorisnijih gastro smotri u Hrvatskoj

vodnjan-g

Lani je predsjednica Republike nekim bezveznim rutinskim govorom otvorila četrnaeste Dane mladih maslinovih ulja u Vodnjanu. Idući su dan u vodnjanske sajmene šatore upali policajci i poreznici, pa su potpuno rasturili najvažniju izložbu najznačajnijeg hrvatskog gastronomskog proizvoda. Podsjetimo, Istra je pet godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

Ove je godine predsjednica ponovo u petak otvorila ovaj put jubilarne petnaeste Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, no u subotu poreznici i policajci nisu upali na sajam. Netko zloban rekao bi da je to možda i zato što se predsjednički izbori održavaju za 35 dana, ali ovđe se ne želimo baviti politikom. Važno je da su petnaesti Dani mladog maslinovog ulja protekli u veselju i miru, u gotovo elektrizirajućoj atmosferi s puno energije, i još više izvrsnih izložaka.

vodnjan-dani-chiavalon

Na ovogodišnjim Danima mladih ulja koji traju još danas u neđelju, suđeluje stotinjak proizvođača ulja, uključujući neke od najvažnijih poput Belića, Chiavalona i Salvele. Tu su i vrhunski debitanti poput Konfina Katje Gašparini, kao i izvrsni proizvođači o kojima se manje zna, kao Oliveri Darija Paulišića, dugogodišnjeg direktora u porečkoj Laguni. Osim ulja, u Vodnjanu se ovog vikenda predstavljaju zanatske čokolade, rakije, sirevi i tartufi, a velik dio šatorskog prostora posvećen je cooking showu na kojem je, među ostalima, jučer suđelovao i David Skoko.

Mi smo se uglavnom bavili uljima, i to onim manje poznatih brandova. Oliverijeva coratina, sorta koja dolazi iz Puglie, opaka je kao istarska bjelica, ali još zelenija u mirisima. Arbequina, španjolska sorta posađena u Istri, podatna je i tek naizgled blaga, jer ostavlja dugi, pikantni aftertaste, dok je Oliverijev cuvee Sangreal napravljen od čak 30 sorti.

Prilično nas je impresionirala Meloto žižolera Matea Belcija, ulje zaštićene vodnjanske sorte, još jedno pikantno, visoko polifenolno ulje, koje je međutim zadržalo dosta balansa i elegancije. Na Chivalonovom se štandu, uz kušanje ulja ovog vrhunskog proizvođača, rastakalo puno pjenušca, a veseli je ugođaj podsjetio da je Božić blizu.

Za šankovima pivovara iz Istre točilo se pivo prilično sumnjive kvalitete, no nikog nije bilo briga, jer je atmosfera u prepunom šatoru bila zaista izvrsna. Dani mladog maslinova ulja u Vodnjanu pokazali su da je riječ o zaista jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji, koja uspješno i spontano spaja izložbu većine najboljih istarskih ulja, s neobaveznom atmosferom pučkog slavlja.

.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.