Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Upravo počinje izbor Kulta Plave Kamenice za najbolji restoran u Hrvatskoj

restoran-godine-2019-g

Ovih dana počinje proces izbora Kulta Plave Kamenice za najbolji hrvatski restoran. Riječ je o četvrtom izdanju izbora Restoran godine. Podsjetimo, u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine sudjeluju isključivo profesionalci iz restoranske industrije. 

Svake godine četrdeset do pedeset chefova, vlasnika restorana i gastronomskih kritičara glasaju za najbolji restoran u Hrvatskoj. Svaki od sudionika dodjeljuje 10 bodova za prvo mjesto, osam bodova za drugo mjesto, šest bodova za treće mjesto, četiri boda za četvrto mjesto i dva boda za peto mjesto restoranima u svom izboru.

Nitko ne smije glasati za restoran u kojem radi ili je u njegovu vlasništvu. Uredništvo Kulta Plave Kamenice svake godine nudi listu restorana kandidata za Restoran godine. Lista je otvorena, što znači da svaki glasač može predložiti restorane koji nisu na listi kandidata i dodijeliti im bodove. 

Ove će godine lista kandidata biti značajno dulja nego prethodnih, zahvaljujući doista dramatičnom dizanju ambicija u fine dining sektoru restoranske industrije, koji je u 2019. odlučio igrati na sve ili ništa: u Hrvatskoj, naime, nikada nije bilo toliko fine dining restorana.

Početak 2020. godine morao bi bi donijeti financijsko olakšanje zagrebačkim fine dining restoranima, zbog dvadesetak tisuća euročinovnika koji će u prvih šest mjeseci naredne godine povremeno živjeti u glavnom gradu Hrvatske. Nadalje, turistička sezona, ako ne bude lošija od ovogodišnje, morala bi održati na životu fine dining restorane na obali. Stoga se čini kako da će tek 2021. presuditi je li recentna ekspanzija fine dininga opravdana stvarnim stanjem na tržištu . 

Ovogodišnji izbor Restorana godine Kulta Plave Kamenice pokazat će je li novi val fine dininga i restorana visoke kuhinje kadar nadmašiti Pelegrini, koji je triput zaredom pobijedio u našem izboru.

Kandidate za izbor Restorana godine objavit ćemo 20. studenog. Pobjednik izbora za Restoran godine bit će proglašen na Badnjak. Uz izbor za Restoran godine, ovih dana kreću i izbori za Chefa godine i za Vino godine. U ova dva izbora također sudjeluju isključivo profesionalci iz restoranske i vinske industrije. Ponosni smo da su nam u ovogodišnjem izboru za Restoran godine partneri Römerquelle i Oštar rub.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.