Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledna istarska maslinarka Katja Gašparini okupila je 66 maslinara u zadrugu koja proizvodi novi brend vrhunskih ulja Konfin

konfin-g

Istra je pet godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu u Flos Olei, najutjecajnijem svjetskom vodiču za vrhunska maslinova ulja. U Istri radi nekoliko velikih industrijskih proizvođača poput Agrolagune i Agroprodukta, i nekoliko desetaka vrhunskih malih i srednjih maslinara poput Duilija Belića, braće Chiavalon ili obitelji Ipša, koji godinama dobivaju najviše ocjene na najrelevantnijim svjetskim ocjenjivanjima.

U istarskim uljarama svake se godine proizvedu tisuće litara vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Ipak, ako bilo koga iz te industrije upitate za statistike proizvodnje ulja u Istri, za broj maslina, količine proizvedenog ulja, broj proizvođača…priznat će vam da ne zna točno. Jedan od većih strukturalnih problema istarske industrije maslinovih ulja je činjenica da se stotine hektara kvalitetnih maslinika nalazi u malim rascjepkanim posjedima i OPG-ovima, i da stotine ljudi privatno proizvode i prodaje ulja koja se nigdje ne registriraju. Ta siva zona stvara kaos na tržištu. Kvaliteta u toj zoni jako varira, mali proizvođači teže plasiraju svoja ulja i moraju snižavati cijene, čime se istodobno ruše i cijene i vrijednost brenda istarskih ulja, i smanjuje profitabilnost cijele industrije.

konfin-ulje

Istarska je županija taj problem odlučila riješiti ustrojem novog tipa zadruge po uzoru na europske kooperative, u kojima su članovi vlasnici, a županija osigurava usluge stručnjaka, preradu, marketing i plasman proizvoda. Tako je nastala Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre, i njezin prvi brend ekstradjevičanskih maslinovih ulja Konfin.

Projekt okupljanja maslinara u zadrugu istarska je županija predložila Katji Gašparini, energičnoj bivšoj šefici proizvodnje Agrolaguninog prestižnog brenda maslinovih ulja Ol Istria.

“Bio je to popriličan izazov. Ljudi u Istri nisu imali baš dobra iskustva sa zadrugarstvom. Očekivala sam popriličan otpor,” pričala nam je prije nekoliko dana Gašparini na ručku u porečkom Spinnakeru, dok smo kušali prva Konfin ulja iz ove berbe proizvedena u Agrolaguninom uljari. Otpora, međutim, nije bilo. “Bilo je razumnih pitanja, ali maslinari kojima smo prezentirali ideju odmah su shvatili prednosti ovog modela udruživanja,”

konfin-katja-gasparini
Katja Gašparini

Za maslinare, važan je faktor zasigurno bila i činjenica da im se ovoga puta umjesto činovnika lokalne samouprave obratio netko iz struke, osoba sa značajnim profesionalnim iskustvom u maslinicima i uljarama. “Mislim da je bilo ključno što smo stvari postavili logično i transparentno,” objašnjava Gašparini, “Mi nismo zadruga u koju će maslinari davati masline ili ulja koje nisu uspjeli sami prodati. Mi tražimo kvalitetu. Nudimo zajednički, unaprijed definirani otkup po dobroj cijeni, upravo radimo na angažmanu agronoma koji će pratiti maslinike naših članova, jamčimo visokokvalitetan proizvod i osiguravamo tržište. Ljudi razumiju prednosti takvog modela,” kaže Gašparini. Što je potvrdio i početni interes za udruživanje. U Poljoprivrednu zadrugu Maslinari Istre učlanilo se 66 maslinara, čime je pod brendom Konfin objedinjeno čak 300 hektara maslinika.

“Bio je to vrlo intenzivan proces, jer smo morali obaviti sve formalnosti oko osnivanja zadruge i na vrijeme odraditi berbu i preradu,” kaže Gašparini, “Ono što nas je najviše iznenadilo jest kolike su goleme površine maslinika pojedini maslinari imali a da su praktički bili nepoznati na sceni. Posebno nas je ugodno iznenadilo koliko je novih maslinika zasađeno autohtonim istarskim sortama. To nam zaista daje ogroman potencijal za budućnost.”

S imenom Konfin i sloganom Ulje bez granica, zadruga Istarski maslinari želi naglasiti specifičnost istarskog maslinarstva, od rubnog klimatskog položaja maslinika do povijesti koja seže u doba antičkog Rima i suvremene maslinarske scene koja se otvara prema modernim trendovima i vanjskim tržištima.

konfin-tasting

S Katjom Gašparini u Spinnakeru smo kušali sva četiri Konfin ulja: osnovni blend baziran na bjelici, blend iz ekološkog uzgoja i dva monosortna ulja, bužu i bjelicu. “Ovo je bila izazovna berba, jer su prinosi ponegdje bili manji i pedeset posto nego lani. Preradili smo nešto više od 50 tisuća maslina i proizveli oko 7000 litara vrhunskog ulja,” kaže Gašparini.

Konfinov stil je elegantan, ulja su balansirana i pikantna ali nimalo agresivna. Umjerno pikantna, gotovo prpošna buža ostavila je najbolji dojam. Riječ je o odlično strukturiranom ulju punom slatkih voćnih i zelenih aroma u kojima prevladavaju note zrele jabuke, stabljike i lista rajčice i ploda masline.

Konfin ulja u četvrtak su službeno predstavljena u Poreču. Prodavat će se po zaštićenom oznakom izvornosti ISTRA, koju su Hrvatska i Slovenija u veljači zajednički registrirale u Europskoj uniji. Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre izvrstan je model pametnijeg i organiziranijeg pristupa kojim bi se mogli razvijati potencijali cjelokupne hrvatske proizvodnje hrane, ne samo u istarskom maslinarstvu kao njenom najuspješnijem segmentu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.