Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Suvlasnik Noela Ivan Jug drugi je hrvatski sommelier s titulom Advanced Sommeliera

jug-advanced-sommelier

Suvlasnik i glavni sommelier restorana Noel Ivan Jug, od 8. studenog ima titulu Advanced Sommeliera. Titulu je dobio usjpešnim polaganjem ispita na Court of Master Sommelliers, najutjecajnije svjetske organizacije za certificiranje sommeliera.

Advanced Sommelier je treća razina certifikata i posljednji stupanj do najviše profesionalne titule Master Sommelier. Prvi hrvatski Advanced Sommelier bio je sommelier dubrovačkog Prota Siniša Lasan, a Jug je tek drugi koji je uspješno položio zahtjevne ispite na ovom stupnju. Na ocjenjivanje u Freigut Thallernu u Austriji prijavilo se 22 profesionalnih sommeliera, a ispite ih je položilo devetero.  

Na razini Advanced Sommeliera, Court of Master Sommeliers zahtijeva značajan napredak u znanju i vještini sommeliera u odnosu na ono što je pokazao na ispitima za prvu i drugu razinu. Veći je fokus na servis i traži se enciklopedijsko znanje o stilovima vina i regijama, kao i detaljno poznavanje rada vinara iz svake vinske regije.

Court of Master Sommeliers predlaže da se sommelieri za ispite za Advanced Sommeliera pripremaju godinu do dvije. Ispit se polaže tri dana, sastoji se od teorijskih testova, praktičnih testova i slijepog kušanja šest vina zadnjega dana. Rezultati se objavljuju nekoliko sati nakon zadnjeg ispita, pitanja se ne smiju objavljivati. Uvjeti polaganja i zahtjevnost ispita dodatno su postroženi nakon skandala s dilanjem pitanja za ispite za Master Sommeliere. Ivan Jug je aktualni sommelierski prvak Hrvatske i nositelj ASI-jeve međunarodne zlatne diplome, najvišeg stupnja ovog certifikata. Sommelierska scena kvalitativno je najbrže rastući segment hrvatske ugostiteljske industrije, sa sve većim utjecajem u turizmu i vinskoj industriji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.