Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Eiffelovom tornju upravo je otvorena vinarija

eiffel-vinarija

La Winerie Parisienne, ekipa koja je osnovala prvu parišku gradsku vinariju u zadnjih pedeset godina, upravo je uselila u jednu od najvećih turističkih atrakcija svih vremena – na Eiffelovu tornju.  

La Winerie Parissiene 2015. su utemeljili  Julien Bengué i Adrien Pelissié. Grožđe su nabavljali iz Languedoc-Roussillona, Provanse, Rhône, Bordeauxa i s Korzike i proizvodili vino u pariškom predgrađu Montreuil.

Prije dvije godine zasadili su tri hektara vinograda u departmanu Yvelines, prvog komercijalnog vinograda na Île-de-France (regija u kojoj se nalazi Pariz) u zadnjih 150 godina. Do danas su se proširili da 10 hektara. 

Početkom listopada na Eiffelov Toranj počeli su nositi tankove od inoks,a hrastove bačve i traku za sortiranje. Vinariju su u suradnji sa Sete, kompanijom koja upravlja Eiffelovim tornjem, otvorili tik do restorana La Bulle Parisienne chefa Thierryja Marxa, na prvom katu tornja na visini od 58 metara. Prvu berbu ove godine počeli su 7. listopada, a prvo vino odležano na Eiffelovu tornju, merlot, na tržište će stići iduće godine. Očekuju da će ove godine proizvesti oko 3000 boca vina od grožđa iz organskog uzgoja u vinogradima u Yvelinesu. 

Na vrhuncu pariške vinske proizvodnje, oko grada je biblo 44.000 hektr vinograda. Nakon što ih je krajem 19. stoljeća poharala filoksera ljudi su masovno odustali od vinarstva.  

La Winerie Parisienne 2017. je organizirala javno skupljanje novca za povratak Île-de-France na vinsku kartu svijeta. Otvaranje vinarije na Eiffelovu tornju uvelike će skratiti taj put. A Pariz se pridružuje centrima urbanih vinarija poput Londona koji ima Renegade, London Cru i Blackbook i New Yorka s Rooftop Redsima, Brooklyn Winery, City Winery i Red Hook Winery.

Foto/La Winerie Parisienne Facebook

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.