Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Zmajsko Cyclone. Riječ je o jednom od najopakijih piva u Hrvatskoj

zmajsko-cyclone

Zmajska pivovara ovih je dana pustila na tržište New England IPA-u pod imenom Cyclone, pivo iz linije Brewer’s Concotion. Radi se zaista o prilično žestokoj cikloni; Cyclone je jedno od najradikalnijih piva koje smo dosad kušali i Hrvatskoj. Cyclone nije radikalan na prvu loptu. Sadrži samo 6 posto alkohola i pedesetak IBU-a (jedinica za mjerenje gorčine) što jest dosta ali nipošto nije pretjerano, a kamoli ekstremno.

Cyclone je, međutim, opak i olujan zbog sasvim drugih razloga . Riječ je o prvom hrvatskom šire dostupnom pivu koje po strukturi i teksturi podsjeća na narančasta vina. Cyclone je mutan, pun, bogat, jako zaokružen i prepun dobro usklađenih, ali zapravo različitih okusa.

Punoća i mutna boja dolaze od ječmenih pahuljica, a bogatstvo okusa, pretpostavljamo, od nekoliko vrsta slada i od hmelja koji podsjeća na klasičnu IPA-u, ali s manje primarnih aroma citrusa.

Dapače, Cyclone se, baš kao i oranži, odlikuje kompleksnim sekundarnim, fermentacijskim aromama, koje ovo pivo čine jednim od najneobičnijih i najslojevitijih u Hrvatskoj. 

Cyclone je upravo esencijalno gastronomsko pivo. Zbog velikog tijela, glatke baršunaste teksture i širokog raspona intenzivnih, ali fino usklađenih okusa,Cyclone spada među ona sasvim rijetka piva, koja podjednako dobro idu uz burgere, pizze, ali i bifteke.

Ovim je neobičnim i prilično ekspresivnim pivom Zmajska pivovara opet potvrdila status ne samo najboljeg hrvatskog crafta, nego i uvjerljivo najbolje hrvatske pivovare u svim žanrovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.