Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hexamer Riesling Quartzit vjerojatno je najbolja vrijednost za novac među uvoznim vinima

hexamer-riesling-fb

Nahe je njemačka vinska regija, koja je dobila ime po rijeci, pritoku Rajne. Rizling je najplemenitija bijela sorta na svijetu, koju Hrvati, tko zna zašto, ne vole i ne pokušavaju je razumjeti.

Harald Hexamer vinar je i vinogradar koji u Naheu ima oko 18 hektara zemlje, s koje proizvodi puno različitih vina. Hexamer je sklon prirodnom uzgoju, koristi divlje kvasce i bere vrlo, vrlo kasno. Nismo, nažalost, uspjeli provjeriti, ali sasvim je moguće da su grozdovi njegova rizlinga još danas na lozama. I to oni grozdovi namijenjeni redovnim, a ne kasnim berbama.

hexamer-riesling

Quartzit je jedan od nekoliko Hexamerovih rizlinga, koji se ističe po niskoj cijeni i visokim ocjenama. Hexamerov Riesling Quartzit iz 2018.godine dobio je u Wine Advocateu, ocjenjivačkom magazinu što ga je pokrenuo Robert Parker, čak 91 bod.

Kažemo čak, jer je riječ o vinu koje u Hrvatskoj, u Vivatu, košta samo 83 kune. Dakle, za 11 eura možete dobiti vino koje vrijedi 91 bod i koje, prema procjeni Wine Advocateova recenzenta, može trajati do 2040.godine. Zaista ne znamo bolju vrijednost za novac među vinima koja se uvoze u Hrvatsku.

Riesling Quartzit kiseo je i sladak, s mineralnim, slanim završetkom, jakim tijelom i moćnim kiselinama. U sadašnjoj je, sasvim mladoj fazi, prepun biljno voćnih okusa i aroma (šparoge, komorač, stabljika rajčice, vrlo zrele jabuke i vrlo zrele breskve), koji će se s vremenom pretvarati u raskošni bouquet velikih njemačkih rizlinga, obilježen petrolejom, suhim cvijećem i suhim voćem.

Slatko kiselo mineralni aftertaste ovog polusuhog vina traje valjda dulje od minute, što je potpuno nevjerojatno za tako jeftinu buteljku. Želite li, dakle, upoznati vrhunski njemački rizling,i potrošiti mako novca, dobili ste jedinstvenu priliku. Mi sutra kupujemo sanduk.

Gastropreporuka Indijska i tajlandska ljuta hrana, eurokineska hrana, ali i sirove jakovske kapice, juha od bundeve, pečena svinjetina i sarma: kiselo sladak okus ovog velikog rizlinga mora se sjajno slagati s kiselinom sarme. Odemo li na slatku stranu, preporučili bismo pitu ili štrudl od jabuka ili kesten pire, ali bez šlaga.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.