Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Najbolji restorani Trešnjevke, Savske, Prisavlja, Trnja i Savice – gotovo da ih nema

namaste-restoran-zagreb

Inventuru dobrih zagrebačkih restorana sa sjeverne obale Save, dakle prije savskih mostova, završavamo kvartovima i ulicama koje gravitiraju prema Savi i Trešnjevkom, starom i jednom od najvažnijih zagrebačkih četvrti, koja je teško stradala u tragičnoj poplavi 1964. godine.

U tim dijelovima grada prava gastronomija nikada nije postojala, ali se uvijek moglo naći dovoljno korektnih gostionica, konoba  i pizzeria, pa čak i ambicioznih restorana poput Maxima kraj Cibonina tornja. Sada je situacija nešto gora, vjerojatno i zbog odlaska velikih poslovnih grupacija iz tog dijela grada. Vjesnikov je neboder, primjerice, odavno ispražnjen.

Nove poslovne zgrade poput Fabrike, privukle su, pak, fejkerske  restorane nevrijedne ozbiljnije pozornosti. Na Prisavlju, s druge strane, radi nekoliko solidnih restorana, no neki od njih već desetljećima posluju ns rubu legalnosti, pa ih nismo mogli uvrstiti na ovu listu. Tako se lista dobrih restorana u prisavskim dijelovima grada svela na tek nekoliko imena.

1. Balon, Prisavlje

balon-terasa1

Balon je jedini potpuno ozbiljan i uglavnom profesionalan restoran na potezu od Frankopanske do Save. Kuhinja je sofisticiranija nego prije, ribe i steakovi sasvim solidni, a bečki je apsolutni gradski hit. Vinska lista bila bi konkurentna i u centru grada.

2. Karijola, Kranjčevićeva

karijola1-hrana

Karijola je sigurna opcija: skoro uvijek dobit ćete pizzu kakvu u Karijoli možete očekivati, hrskavu i punu velikih mjehura. Karijola već skoro dva desetljeća vlada Trešnjevkom.

3. Namaste, Horvaćanska 

namaste-restoran-zagreb

Ovaj južnoindijski restoran s puno vegetarijanskih opcija priprema profinjenu i donekle autentičnu hranu koja zaista ne mora biti ljuta., što iritira pojedine nezadovoljne goste. Potpuno je pogrešno misliti da su indijske regionalne kuhinje nužno prepune čilija.

4. Jolie Petit Patisserie

jolie-petite-tartelette

Kafić Ljupke Gojić i Mihaela Mikića, s vrlo korektnim klasičnim francuskim kolačima, izvrsnom kavom i solidnim izborom pića, najmoderniji je lokal koji se otvorio u tom dijelu grada unatrag puno godina.

5. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

Kosta priprema najbolji roštilj u Zagrebu. I točka. Fini pečeni grah, dobre svježe salate i pravi platneni ubrusi pridonose dobrom dojmu. Grozna lista pića sprječava nas da redovito jedemo kod Koste.

6. Šalša, Kostelska

salsa-g

Šalša je već dugo godina jedan od najpouzdanijih jeftinih bistroa u Zagrebu, gdje jelima od četrdesetak kuna pokušavaju, katkad uspješno, dodati ponešto originalnog strastvenog kuhanja.

7. Mex Cantina, Savska

mex-cantina-glavna1

Mex Cantina preživjela je dvadeset godina pod jednim vlasnikom , što valja poštovati. Meso je i dalje solidno do dobro, guacamole zna biti vrlo dobar, porcije su goleme, a cijene nisu previsoke.

8. NK Trnje, Bosutska

Jednom davno NK Trnje bio je ne samo najbolja zagrebačka roštiljarna, nego i jedan od najpopularnijih gradskih restorana. Danas je NK Trnje neka eluzivna vrsta uspomene na vlastita bolja vremena, a mi smo ga ovdje uvrstili isključivo zbog poštovanja prema njegovoj prošlosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.