Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Baranjskoj kući večerali smo finog soma iz krušne peći, još boljeg šarana s rašlji i odličnu juhu od smuđa

baranjska-kuca-g

“Ovo je dunavski šaran, nije onaj iz ribnjaka,” objašnjavao nam je sinoć Vladimir Škrobo Bajo, vlasnik restorana Baranjska kuća u Karancu. Gospodin Škrobo šarana je prvo dimio, zatim špikao pa pekao na rašljama na otvorenoj vatri. Rezultat je bio više nego zanimljiv: šaran je imao kožu hrskavu poput odojka, lijepo zadimljeno meso čvrste teksture i točno nula sala. Uz hrskavog i zadimljenog šarana pili smo srčanu, opet još vrlo mladu beljsku Frankovku iz 2012. godine. Načelno ne volimo šarane, ali ova verzija iz Baranjske kuče vraća povjerenje u tu ribu.

baranjska-kuca-kulen

Som iz otvorene peći bio je još ukusniji, s delikatnim, gotovo nježnim mesom i opet s neočekivano malo masnoće. Uz soma su posluženi jako slasni pekarski krumpiri. Juha od smuđa s ječmom bila je, ipak, najfinije jelo večeri, s podigranim ali čistim okusima i s dovoljno smuđeva mesa da bi se podsjetili zašto se smuđ smatra najplemenitijom riječnom ribom u ovom dijelu Europe.

baranjska-kuca-buca

Za desert smo dobili izvrsnu, optimalno slatku pečenu bundevu i bučnicu. Baranjska kuća dio je većeg kompleksa koji obuhvaća muzej starih zanata, i trgovinu s lokalnim proizvodima.

Prvi dojam koji Baranjska kuća ostavlja jest stanovita etno rustikalnost. No, kuhanje u Baranjskoj kući zapravo je precizno, profesionalno i do određene mjere sofisticirano. Riječ je svakako o jednom od najzanimljivijih restorana u Slavoniji i Baranji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.