Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PASTA WORLD CHAMPIONSHIP 2019. Japanac Keita Juge novi je svjetski prvak u kuhanju pašte

barilla-2019

U Parizu je završilo novo izdanje Barillinog Svjetskog prvenstva u kuhanju pašte. Žiri sastavljen od talijanskih i francuskih eksperata novim svjetskim prvakom proglasio je Japanca Keita Jugea. Njegovo jelo Penne s gorgonzolom japanskog mirisa, opisano je kao harmonično i elaborirano djelo, u kojemu je chef Keita Juge spojio bogatu slatkoću gorgonzole u sakeu s kremom od kamenica i delikatnim pireom od špinata.

“Ja organiziram orkestar, interpretiram i pišem partituru,” objasnio je Keita svoju kulinarsku filozofiju i način na koji radi njegov tim. Uz Keitu, u finalu su se natjecali Brazilka Heaven Delaye s Ljetom na moru, cappellinima s tartarom od škampa, koprom i bagnom caudom, Kanađanin Kshitiz Sethi sa Špagetima sa srdelama, i Švicarac Gabriel Heintjes s jelom Negdje između crvenog i žutog, trofiama s batatom, kumkvatom, mrkvom i ružmarinom.

Zanimljivo, na Svjetkom prvenstvu sudjelovala su samo trojica talijanskih chefova, i samo jedan od njih, Matteo Carnaghi, predstavljao je Italiju. Nicola Pelligana je nastupio za Australiju, a Christian Carrieri za Ujedinjene Arapske Emirate. Nijedan nije ušao u finale. Za dobar dio talijanske internetske gastro javnosti to je znak za uzbunu. No, Dissapore je dao možda najbolji komentar na tu činjenicu: “Pobjeda Japanca Keite Jugea znak je da, dok se mi Talijani i dalje uzdamo u tradiciju, pašta postaje dio gotovo svih svjetskih lokalnih kuhinja. Moramo obratiti pažnju na te različite kulinarske interpretacije, jer one donose novi pogled na naše korijene i daju im novu vrijednost.” Svjetski prvak 2016. godine bio je sjajni Slovenac Jure Tomič iz Ošterije Debeluh u Brežicama.

pasta-pobjednicka
Pobjedničko jelo chefa Keita Jugea

Svjetsko prvenstvo u kuhanju pašte organizira Academia Barilla, međunarodni centar Barilla Grupe za promociju talijanske gastronomske kulture koji funkcionira i kao kuharska škola i centar za razvoj.

Osnovan je 2004. sa sjedištem u Parmi i među glavnim su mu ciljevima borba protiv krivotvorenja autohotnih talijanskih proizvoda, nepropisno korištenje imena i zaštićenih robnih marki te širenje znanja o talijanskoj hrani i kuhinji kroz specijalne događaje kakvo je i ovo prvenstvo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.