Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li poke i u Hrvatskoj postati novi sushi?

poke-bowl

U prvoj polovici ovog desetljeća broj specijaliziranih poke restorana u Sjedinjenim se Državama udvostručio i prestigao sedam stotina. Od tada stalno raste, što znači da je poke ondje stekao status relativno masovnog street fooda.

U Hrvatskoj se poke prvi put, ako se dobro sjećamo, pojavio prije godinu ili dvije. Prvi ga je pripremao chef Vid Nikolić, a mi smo ovih dana u Timeu probali jednu prilično dobru verziju. Trenutno najbolji poke rade u Soi fusion baru. Poke je tradicionalno havajsko jelo, koje se počelo restoranski kodificirati prije pedesetak godina.

Načelno, poke se sastoji od sirove tune ili hobotnice, algi, morske soli, mladog luka, sojina umaka, orašastih plodova i kuhane riže. U format poke bowla , koji je postao popularan u Sjevernoj Americi i Europi, obavezno se dodaje avokado, a često i razno povrće.

U nekim se verzijama riba unaprijed marinira , a u drugima servira potpuno sirova, pa se onda cijela zdjela zalije dressingom za poke. Glavni sastojci dressinga su umak od soje, sezamovo ulje i rižin ocat ili sok od limete, Katkad se dodaju svježi đumbir i čili. Osim tune, u Europi se za poke često koristi losos.

Poke Bowl ima nekoliko strateških prednosti koje ga čine idealnim modernim obrokom: u jednoj zdjeli dobijete puno proteina, vitamina i dovoljno laganih ugljikohidrata, tako da ste se zdravo i ukusno najeli od samo jednog jela. Drugo, poke predstavlja novu formu uporabe sirove ribe, jednog od omiljenijih sastojaka moderne prehrane. Treće, poke, premda ima više sastojaka, puno je jednostavniji format od sushija. Pravi sushi zahtijeva dugogodišnje iskustvo i golemo znanje o pripremi riže.

Poke bowl je jednostavna i atraktivna salata, koju bi morao moći složiti svaki kuhar početnik. Zagreb je ove godine poludio za sushijem. Jeftiniji sushi barovi rade jako velike promete, a sushi se relativno često prodaje i u supermarketima. Vidjet ćemo hoće li poke u Hrvatskoj uskoro postati novi sushi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.