Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijani žele uvesti certifikat autentičnosti za talijanske restorane u svijetu

spageti

Kada govorimo o tome kako oznake pretvoriti u novac, teško da na svijetu ima većih majstora od Talijana. Zaštićene oznake porijekla, garancije kvalitete, certifikati autentičnosti, moćno su oruđe talijanske gastronomske industrije. S novim certifikatom koji su podržali vrlo utjecajni talijanski lobiji, talijanska gastro industrija želi kontrolirati kvalitetu talijanskih restorana u svijetu.

Oznaka Ita0039 značila bi da ulazite u restoran koji koristi prave talijanske sastojke i poštuje recepture talijanske kuhinje. Dobar dio motivacije za ovaj prijedlog je u guranju talijanski proizvoda, ali činjenica je i da su talijanski restorani toliko popularan žanr da u njemu ima doslovno svega i da mnogi restorani koji se predstavljaju kao talijanski duboko kompromitiraju imidž talijanske gastronomije.

Certifikat Ita0039 predložio je Asacert, agencija za izdavanje certifikata, a ideju su podržali talijanska ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova, i dva najveća poljoprivredna lobija Coldiretti i Filiera agricola italiana. U projektu je spremna sudjelovati i talijanska pošta koja bi osigurala logistiku za distribuciju talijanskih proizvoda za restorane. Asacert je objavio da im je cilj certificirati 7 tisuća restorana godišnje i mapirati kvalitetu u više od 90.000 lokala u svijetu koji su službeno registrirani kao talijanski.

“U svijetu je puno fejkera, posebno u restoranskoj industriji, koji iskorištavaju talijanski brend i za to se moramo pobrinuti,” rekao je za Sole 24 Ore predsjednik Asacerta Fabrizio Capaccioli, “Dovoljno je samo vidjeti koliko lokala krivo koristi nazive za parmezan i mortadelu.” Kad se sjetimo kakva su prevarantska mjesta pod nazivom autentičnih talijanskih restorana u Hrvatskoj otvarali upravo Talijani, certifikat možda i ima smisla.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.