Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Priprema li Balon najbolji bečki šnicl u Zagrebu?

balon-becki

Balonov wienerschnitzel pun je golemih mjehura, po čemu drastično podsjeća na Plachuttu. Korica je hrskava a meso meko, ali ne pretanko, po čemu Balonov bečki šnicl također asocira na Plachuttu. Balonov bečki odrezak ima lagano slatkastu notu, a Plachutta svoju teletinu za bečki odležava  u mlijeku.

Triput smo zaredom spomenuli Plachuttu jer su njeni restorani postavili zlatni standard za vrhunski wienerschnitzel. Plachutta, doduše, servira dva odreska srednje veličine, a Balon jedan XXL.

Jedina zamjerka Balonovu odresku jest boja, koja bi otišla s blagozlatne na zlatnosmeđu, da je šnicl proveo još petnaestak sekundi u vrućem, mirisnom, pročišćenom maslacu.

No i ovako, riječ je o vjerojatno najboljem bečkom odresku u Zagrebu, uz onaj u Esplanadinom Bistrou.

U Balon dolazimo otkako se otvorio, kao roštiljana, prije dvadesetak godina. Sredinom dvijetisućitih Balon je uživao status jedne od najprestižnijih zagrebačkih restoranskih adresa, gdje su se skupljali menadžeri, političari, TV novinari i estradne zvijezde. Uslijedio je pad i kriza gastronomskog identiteta, koja je prekinuta dolaskom chefa Stipana Iličića.

Današnji Balon restoran je sofisticiranog comfort fooda, koji se bazira na velikim komadima mesa, i na dobroj ribi.

Osim bečkog, u utorak smo probali izvrsnu juhu od goveđeg repa, mekanu hobotnicu s pestom i ratatouilleom, i kremu od kestena s kavom, serviranu na čokoladnom biskvitu. Balon je ponovo najbolji restoran južnog dijela Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.