Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

16 najboljih restorana južnog centra Zagreba

U novom nastavku inventure najboljih zagrebačkih restorana, pizzeria i zalogajnica obuhvatili smo južni dio centra Zagreba: radi se o prostoru između Kvaternikova i Britanskog trga, južno od Vlaške, Jurišićeve i Ilice, sve do Branimirove, Trga kralja Tomislava i Mihanovićeve. Ova će se lista uskoro još malo povećati otvaranjem Theatriuma.

1. Noel, Dukljaninova (Michelinova  zvjezdica)

noel-torchon-g

Noel, zasad jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, stalno diže gastronomske kriterije, u što smo se uvjerili i na nedavnom predstavljanju jesenskog menija, dok su vinska karta i standard servisa ionako među najboljima u Hrvatskoj.

2. Nav, Masarykova

nav-patlidzan

Tvrtko Šakota u Navu kuha trenutno najuzbudljiviju i najmoderniju hranu u Hrvatskoj. Gastronomski gledajući, mikrosezonski Nav apsolutno je spektakularan.

3. Zinfandel, Esplanade, Mihanovićeva

zinfandel-kavijar

Ana Grgić u Zinfandelu se bavi visokom, senzualnom hotelskom kuhinjom s luksuznim sastojcima(kavijar, foie gras, hlapovi, škampi, wagyu, bijeli tartufi). Zinfandelova je blagovaonica uvjerljivo  najljepša u Zagrebu.

4. Carpaccio, Teslina

carpaccio-vrganji-2018-g

Carpaccio nije gastronomski najambiciozniji restoran u gradu. Vlasnik Vlado Lisak uvijek je govorio da ga ne zanimaju standardi Michelinovih zvjezdica. No, Carpaccio je perfektno vođen restoran, s puno dobrih svježih sastojaka. Katkad se nađe i bijelih  tartufa. Carpaccio je neprekidno pun već devet godina.

5. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

le-bistro5

Le Bistro u relativno jednostavnim formatima isporučuje hranu visokog stila. Rižoto je, primjerice, uz Noelov najbolji u Zagrebu. Posluga je tipično Esplanadina, dakle odlična, dok ambijent traži osvježenje.

6. Time, Petrinjska

Time se konstantno mijenja. Najnovijim se promjenama naglasak treba staviti na azijski grill. U svim tim promjenama Time je zadržao  vrlo dobre sastojke, pouzdani sushi i odličnu atmosferu.

7. El Toro, Šubićeva

https://plavakamenica.hr/2019/04/17/el-toro-street-food-bas-je-jako-dobar-s-uzbudljivom-i-atraktivno-prezentiranom-hranom-za-nevelik-novac/

El Toro je s vremenom prerastao u ozbiljan latino restoran. Mario Mihelj postao je jedan od najpouzdanijih zagrebačkih chefova, servis je sve bolji, a interijer među najatraktivnijima u Zagrebu.

8. Franko’s Pizza and Bar, Branimirova 

franko-pizze

Izvanredna lista pića, ne samo za pizzeriju, vrhunski servis i vrlo dobra do odlična pizza čine Franko jednim od najuspješnijih  ovogodišnjih ugostiteljskih projekata u Zagrebu.

9. Haustor Haus, Masarykova

haustor-haus

Haustor Haus krenuo je kao neka vrsta street fooda, da bi se pretvorio u ozbiljan gastronomski bistro s kompleksnim jelima (hobotnica, file orade, ribeye), koja se sastoje od čitavog niza zasebnih elemenata.

10. Vinodol, Teslina

vinodol

Vinodol ima svoje uspone i padove. No, ovaj nacionalni restoran  svakodnevno nahrani nekoliko stotina ljudi i svaki tjedan mijenja jelovnik. Uz to se bar donekle drži sezonalnosti, te promovira male proizvođače hrane. Sve to moramo poštovati.

11. Takenoko, Gundulićeva

takenoko-2018-pho4 (1)

Prvi hrvatski japanski restoran sigurno pamti i bolja vremena. No, Takenoko je velika, ozbiljna institucija, koja mora naći mjesto na svim ovakvim listama.

12. Burgeraj, Preradovićeva

burgeraj

Burgeraj je lokal koji nikad ne sudjeluje na zagrebačkim  gastro  festivalima, ali ondje  burgere redovito jedu organizatori tih festivala i mnogi zagrebački restorateri. To dovoljno govori o Burgerajevoj kvaliteti i ugledu.

13. Lari & Penati, Petrinjska

lari-penati2

Lari & Penati praotac je zagrebačkog street fooda i lokal gdje nikad,  ali doslovno nikad nismo ništa loše pojeli, bilo da smo naručivali Reuben sendviče, salate ili valjda najjeftinija gusja jetra u gradu.

14. Le Mika, Teslina

le-mika-mikael

Francuski chef Mika Alix u svom bistrou kuha tehnički besprijekorne  i relativno jeftine pariške bistronomske klasike čiji se sastojci ulaznim cijenama katkad opiru logici restoranskog biznisa.

15. Beštija, Masarykova

bestija-interijer

Beštija je sjajno mjesto za jednostavno pripremljenu svježu ribu, sezonsko povrće ili dobar komad mesa, sve po prihvatljivim cijenama, u ležernoj, jako ugodnoj atmosferi.

16. Garden, Preradovićeva

garden-fish-chips

Marko Palfi jako je dobar i talentiran kuhar, što se vidi u većini recepata ove moderno uređene gastropivnice. Početkom godine osobito nas je impresionirao chilli con carne, najukusniji koji smo ikad probali u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.