Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRAFFICKING Kriminalci iz Bugarske švercaju ljude za ropski rad u vinogradima francuskih vinarija

trafficking-vinogradi-francuska

Prije deset dana blizu Lyona u uhićena četvorica muškaraca osumnjičena za trafficking. Riječ je o malom dijelu kriminalne mreže koja je švercala ljude za rad u francuskim vinogradima, držala ih u ropskom odnosu i prala novac. U istrazi je sudjelovalo više od 80 istražitelja iz Francuske i Bugarske. 

Policija je dosad identificirala 167 potencijalnih žrtava koji su radili u vinogradima četiriju francuskih vinarija, objavio je Europol ne imenujući vinarije.  

Radnike su švercali iz Bugarske. Ljudi su se prijavljivali u legalne agencije za zapošljavanje koje su im nudile 60 eura na dan, smještaj i prijevoz za sezonski rad u Francuskoj. “U stvarnosti, slali su ih u Francusku neregistriranim vozilima i smještali u kampove, a novac koji su zaradili u vinogradima morali su davati za hranu,” stoji u Europolovu priopćenju. Novac su im oduzimali i na povratku, za prijevoz.

“Ono što bi radnicima ostajalo često ne bi bilo dovoljno ni da pokriju trošak puta natrag u Bugatsku. Mreža je taj novac prala kroz svoja imanja u Francuskoj.” Trojica od četvorice uhićenih su Bugari koji su regrutirali radnike, a jedan je Francuz koji je osiguravjau logistiku u Francuskoj. Trafficking i ropski rad ozbiljan je problem francuske vinske industrije. Drugi je siromaštvo u dijelovima nekih od najpoznatijih francuskih vinskih regija poput Bordeauxa. Francuska novinarks Ixchel Delaporte koja je istraživala ove probleme, lani je o tome objavila knjigu  Les raisins de la misere (Grozdovi bijede) koja otkriva prave razmjere problema i bavi se izrabljivanjem sezonaca. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.