Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wine Advocate ocijenio je Solaiu iz 2016. godine s čistih 100 bodova

solaia-parker-100

Ugledni američki magazin Wine Advocate, kojeg je utemeljio i proslavio Robert Parker, dodijelio je Solaiji iz 2016. najprestižnijem vinu kuće Antinori, maksimalnih 100 bodova.

Wine Advocateova recenzentica Monica Larner u kratkom je eseju usporedila Solaiu iz 2015. koja je također dobila 100 bodova, sa Solaijom iz 2016. da bi zaključila kako je 2015. više podsjeća na Dolce &Gabbanu, a stroga 2016, koja će “prekrasno dozrijevati s vremenom” na Armani Privee.

Vrlo se rijetko događa da Wine Advocate jednom te istom vinu dvije berbe zaredom dodijeli perfektnih 100 bodova, što dovoljno govori o statusu Solaije među američkim vinskim kritičarima (Wine Spectator ocijenio je Solaiju iz 2016. s 98 bodova).

Solaia je vinograd od desetak hektara, koji se nalazi u sklopu imanja Tignanello, u Chiantiju. Prvo vino Solaia proizvedeno je 1978. godine. Radilo se o cuveeu 80 posto cabernet sauvignona i 20 posto cabernet franca. U međuvremenu je sastav Solaije evoluirao, pa danas cabernet sauvignonu društvo radi dvadesetak posto sangiovesea, dok se udio cabernet franca smanjio na svega par postotaka.

Solaia, koju kao i druge Antinorijeve etikete u Hrvatsku uvozi zagrebački Vivat, monumentalno je vino, s iznimno koncentriranim bouquetom, tipično punim grafita i tamnog voća, i s naglašenim mineralnim završetkom, koje može odležavati više od dvadesetak godina.

Prije nekoliko godina u novoj vinariji Antinorijevih kraj Firenze imali smo zadovoljstvo popiti veće količine Solaije iz 2014. godine, notorno komplicirane i u Toskani: na baršunastoj i moćnoj Solaiji čak se ni  ta teška, objektivno loša berba nije posebno osjetila. Solaije iz 2016. godine na tržištu je vrlo malo, jer je ubrano dvadesetak posto manje grožđa, nego u većini drugih berbi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.