Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sjajni japansko-talijanski chef Yoji Tokuyoshi dolazi na R’N’B Festival u Rovinj

yoji tokuyoshi

Drugo izdanje Restaurant & Bar Weekenda koje će se od 14. do 17. svibnja 2020. održati u Rovinju, u Hrvatsku dovodi jednog od najvažnijih europskih chefova, Yoji Tokuyoshija.

Yoji Tokuyoshi, postao je poznat kao dugogodišnji sous-chef Massima Botture u Osteriji Francescani, ali ono što zadnjih nekoliko godina radi u svom restoranu u Milanu svrstava ga u sam vrh progresivne svjetske restoranske scene.

Tokuyoshi je prije više od deset godina u Europu došao iz Japana. Nasljednik japanske ljekarničke dinastije, Tokuyoshi je trebao preuzeti obiteljski lanac ljekarni, ali je bio fasciniran kuhanjem, posebno talijanskom kuhinjom. Izbor Italije bio je golem rizik. Talijanski restorani nisu htjeli zaposliti japanskog kuhara, ali Tokuyoshi je na kraju primljen u mali restoran daleko od velikih gastronomskih centara i to se pokazalo sudbonosnim. Počeo je kuhati kod Massima Botture u Osteriji Francescani u Modeni i tamo proveo devet godina kao Botturin sous chef.

tokuyoshi-skusa

Tokuyoshi je bio uz Botturu kad je Osteria dobila drugu i treću Michelinovu zvjezdicu, kad je proglašena najboljim restoranom u Italiji i kad je ušla među najbolje u izboru World’s 50 Best Restaurants. Tokuyoshijev doprinos Botturinu uspjehu izuzetno je značajan.

Godinu dana nakon što je napustio Osteriu Francescanu, Tokuyoshi je 2015. otvorio restoran u centru Milana. Tokuyoshi se bavi “kontaminiranom talijanskom kuhinjom”, primjenjuje japanske metode, tehnike i pristup hrani na tipične talijanske sastojke. Taj izraz ono što Tokuyoshi radi ispravno odvaja od fusiona.

Tokuyoshijevo kuhanje nema veze s fusionom, riječ je o neobično inspirativnom i asketski strogom i čistom izrazu sukoba i suradnji dviju jako različitih kultura, koji proizvodi novu vrijednost kroz preciznu izvedbu vrijednu tri Michelinove zvjezdice. Tokuyoshijev dolazak u Hrvatsku odlična je vijest za lokalnu restoransku industriju. Kod Tokuyoshija smo jeli u svibnju prošle godine, više o njegovoj “kontaminiranoj” kuhinji možete pročitati OVDJE.

Kako je nedavno u Rovinju najavio direktor gastro programa R’N’B Weekenda Hrvoje Petrić, osim Tokuyoshija dolazak su potvrdili i Ana Roš iz Hiše Franko i Sebastian Postogna, F&B menadžer nekih od najluksuznijih svjetskih hotela poput Ritz-Carltona, W hotela i njujorškog Jean-Georgesa. Za gastronomski dio R’N’B Weekenda i u drugom izdanju bit će zaduženi miksolog Marin Nekić, chef Mate Janković i Matija Belković i Matija Hrkać iz Cogito Coffee. Idejni začetnici R’N’B Weekenda su Tomo Ricov i Boris Kovaček.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.