Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Massimo Bottura govorio je na Glavnoj skupštini UN-a. Evo zašto je to važno

bottura-UN-g

Ovaj ponedjeljak na Generalnoj skupštini UN-a bio je dan posvećen klimi. UN-ov Summit za akciju o klimi 2019. na društvenim je mrežama obilježio meme Grete Thunberg koja ljutito gleda Trumpa, kao i niz reakcija na Trumpove uobičajeno toksične izjave i činjenicu da najveći zagađivači Kina, SAD i Indija u New Yorku nisu rekli ništa što bi ukazalo na pomak. Ali u sjeni tih objava odvilo se nešto potencijalno dosta važno za svjetsku restoransku industriju.

Chef Massimo Bottura pozvan je na Generalnu skupštinu UN-a kako bi državnicima i lobistima iz cijeloga svijeta govorio o načinima na koje se preko prehrambenog sistema zajedničkim akcijama mogu pronaći rješenja za neke od najvećih klimatskih i društvenih problema. Riječ je o pristupu koji danas prihvaćaju većina vodećih svjetskih chefova i restorana, šireći društvenu i ekonomsku poziciju svoje industrije.

O tome kako se kroz suradnju kuhara, proizvođača, trgovaca, nevladinih organizacija i državnih institucija mogu mobilizirati nova znanja i energija za rješavanje megaproblema poput nejednakosti, zagađenja i korporatizacije poljoprivrede, Bottura je sa suprugom i poslovnom partnericom Larom Gilmore predstavio njihovu organizaciju Food for Soul.

Glavni projekt te inicijative, Botturine pučke kuhinje, okupljaju najbolje kuhare na svijetu kako bi pronašli nove načine korištenja hrane u promjeni društvene situacije. Chefovi s doniranim namirnicama iz trgovina, koje su dobre za jelo ali bi se trebale baciti zbog propisa o rokovima trajanja, pripremaju jela za siromašne i beskućnike.

Te kuhinje, poznate Refettori, ljudima koji inače nemaju pristup prihvatljivoj prehrani, kroz stručno kuhanje ne samo da osiguravaju hranu, nego ih vraćaju u društvo iz kojeg su u pravilu izopćeni zbog svojih životnih situacija, i vraćaju im osjećaj dostojanstva i osnovne ljudskosti, smanjujući nejednakost. Refettori su krenuli s jednom akcijom na Milanskom Expou 2015. i do danas su se proširili praktički po cijelom svijetu, inspirirajući niz sličnih akcija. Bottura je, dakle, u UN došao govoriti s pokrićem i iskustvom s terena.

“Moramo slušati mlade i usaditi odgovornost u buduće generacije, radeći zajedno na održivoj budućnosti. #ClimateAction je jedna od inicijativa koja želi okupiti ljude da bismo popravljali stvari,” poručio je Bottura. Chef Osterie Francescane u New Yorku je službeno pozvao chefove da preuzmu društvenu odgovornosti i senzibiliziraju ljude na promjenu navika, informiranije odluke u konzumaciji i režime prehrane koji će smanjiti zagađenje i povećati održivost.

“Kuhanje je poziv na akciju,” rekao je Bottura. Kultura, prehrana i obrazovanje su moćni vektori promjene i održivog razvoja. Priprema i posluživanje hrane su univerzalno ljudsko iskustvo, na svijetu je puno različitih praksi i tradicija hrane, i to je važan dio našeg zajedničkog naslijeđa. Tako bi se mogla sažeti izlaganja eksperata na panelima posvećenima održivosti i klimi. Činjenica da je Glavna skupština UN-a na jedan od svojih udarnih skupova pozvala chefa i tako omogućila da Bottura na najvišoj političkoj razini kuharsku profesiju i restorane pozicionira kao jedne od ključnih aktera u promjenama koje nas čekaju, nije samo protokolarna stvar. Riječ je o važnoj afirmaciji industrije na kojoj treba ustrajati i širiti je u nova područja društvenog djelovanja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.