Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovi napici najbolje utažuju žeđ (voda nije ni blizu vrha liste)

voda-case
voda-case

Na škotskom Sveučilištu St. Andrews napravili su istraživanje o tome koja pića i napici najbolje hidriraju tijelo. Zanimalo ih je koje piće će, ako ste žedni, tijelo zaista najbolje snabjeti tekućinom. Naravno, svatko od nas odmah će reći da je to voda. No, prema ovoj studiji čista voda nije najjača u hidraciji kada se usporedi s nekim drugim napicima.

Znanstvenici su utvrdili da voda, obična i gazirana podjednako, brzo hidrira organizam, dok napici s malo šećera, proteina ili masnoća hidriraju na dulje vrijeme. Razlog su različite reakcije našeg tijela na različite napitke. Volumen je jedan o važnijih faktora, objasnio je za CNN autor studije profesor Ronald Maughan, što više pijete, tekućina brže odlazi iz želuca i apsorbira se u krvotok, gdje može razrijediti tjelesne tekućine i hidrirati tijelo.

Drugi faktor je hranjivi sastav napitka. Mlijeko može jače hidrirati od vode jer sadrži laktozu, proteine i nešto masnoće, što usporava pražnjenje tekućine iz želuca i osigurava dulju i postupniju hidraciju. Mlijeko sadrži i natrij, koji može vezati vodu i smanjiti proizvodnju urina. I otopine koje liječnici propisuju u slučaju dehidracije sadrže male količine šećera, natrija i kalija koji omogućava dulje zadržavanje vode u tijelu. Evo koji napici su prema ovoj studiji najefikasniji kad želite utažiti žeđ, u razdoblju od četiri sata na niže.

  1. Obrano mlijeko
  2. Oralni preparati za rehidraciju
  3. Punomasno mlijeko
  4. Sok od naranče
  5. Cola
  6. Diet Coke
  7. Hladni čaj
  8. Čaj
  9. Sportski napici
  10. Obična voda
  11. Gazirana voda
  12. Lageri
  13. Kava

“Ova studija govori nam puno toga što već znamo: elektroliti poput natrija i kalija doprinose hidraciji, dok kalorije u napicima usporavaju pražnjenje želuca pa se tekućina sporije izbacuje iz tijela,” rekla je za CNN nutricionistica Melissa Majumdar koja je sudjelovala u istraživanju.

Sve ovo, međutim, pada u vodu ako napitak ima previše šećera. Napici s većom koncentracijom šećera poput kola i industrijskih voćnih sokova ne hidriraju tijelo jednako kao napici s malo šećera. Preslatki napici dulje će ostati u želucu od čiste vode, ali kad uđu u tank crijevo visoka koncentracija šećera razrijedit će osmozom. Taj će proces vodu iz tijela povući u tanko crijevo kako bi razrijedila šećere, a računajte da sve što je u crijevima nije u tijelu. Slatki napici nisu manje hidrirajući sami po sebi, ali zbog puno šećera i kalorija koje tijelo mora procesuirati u konačnici “oduzimaju” vodu organizmu.

Iako na ovoj listi voda nije na vrhu, znanstvenici koji potpisuju studiju i dalje predlažu da vode pijemo više od ičeg drugog, jer njena uloga u tijelu je neprocjenjiva. Voda omogućuje tijelu da se rješava toksina, energizira, štiti od sistemskih upala, omogućava podmazivanje zglobova, transport hranjivih tvari u stanice, osigurava opću ravnotežu organizma.

Količine, naglašavaju, treba prepustiti tijelu. Jednom kad ste dobro hidrirani, tijelo će slati precizne signale, što znači da treba piti kad ste žedni i ne obraćati pažnju na teorije o litrama vode, a posebno ne treba pretjerivati. Koliko vode trebate doslovno se mijenja iz sata u sat, ovisno o vašem općem stanju, temperaturi prostora, aktivnosti, hrani i slično.

Kada je riječ o pivu, koje je također navedeno na listi najefikasnijih pića, njegovu učinkovitost smanjuje alkohol. Alkohol je diuretik, i koliko će pivo biti hidratizirajuće ovisit će o količini alkohola koji sadrži (donekle i o sastavu piva, vrenju i slično). Lageri su po tim kriterijima najefikasniji. Žestoka pića će vas samo dehidrirati, dok kod kave hidracija ovisi o količini kofeina. Standardna kava s oko 80 miligrama kofeina efikasna je gotovo koliko i voda. Sve iznad 300 miligrama kofeina dnevno imat će obratni učinak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.