Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Hrana u Malom Baru izvrsna je i posve lažno jednostavna

mali-bar-lignje

Pržene lignje sa salatom od rajčica: postoji li jednostavnija  hrana? Naizgled ne. Međutim, u verziji Ane Ugarković, frigane lignje  sa salatom od rajčice, kompleksno su jelo s puno elemenata. Premda namjerno izgledaju kao da ste ih sami napravili doma, Anine genijalno mekane lignje sadrže još bogati kremasti romesco umak, ulje od bosiljka, bosiljak precizno narezan na tanke vrpce, marinirani ljubičasti luk koji nije ostavio nikakav neugodni aftertaste , i male kapare.

Rajčica je, naravno, volovsko srce, zrelo, slatko i sočno, a jedina sol koja dolazi na stol jest cvijet soli. Ulje nije anonimno ili talijansko kao u većini bistroa, nego šampionsko Salvelino.

Kratak opis ovog izvrsnog jela, koje košta 110 kuna, prilično jasno pokazuje razliku između uobičajene, masovne bistronomije i vrlo rijetkih pravih kompetentnih gastronomskih bistroa. Kuhanje u Malom baru, danas definitivno jednom od najboljih zagrebačkih restorana, iz godine u godinu profesionalnije je i složenije.

To vrijedi i za izvrsno pogođena sezonska jela poput tjestenine s vrganjima i pancetom ili tikvica punjenih mljevenom mesom i patlidžanima, kao i cjelogodišnjih standarda poput slidera, koji bi s lakoćom pobijedili sve hamburgere sa Zagreb Burger Festivala.

Pita od šljiva s bademima i sladoledom od zabaionea samo je zaokružila zaista sjajan dojam ručka u Malom baru, na prvi dan jeseni kad je nad Zagrebom ugodno pljuštalo.

Velika Elena Arzak ovog nam je proljeća u Šibeniku rekla da bi budućnost moderne gastronomije mogla ležati u prividnoj jednostavnosti. Prividna jednostavnost najtočnija je definicija sadašnje faze u profesionalnom životu gospođe Ugarković.

MALI BAR

Vlaška 67

HRANA +4/5  VINA 3/5 AMBIJENT 3/5 SERVIS 3/5

kartice Visa, Mastercard, Maestro

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Hrana u Malom Baru izvrsna je i posve lažno jednostavna

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min