Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bankrotirao je Thomas Cook, drugi najveći touroperator na svijetu. To će osjetiti i hrvatski turizam

thomas-cook

Veliki britanski touroperator Thomas Cook, kompanija sa 178 godina tradicije, bankrotirao je sinoć ostavljajući stotine tisuća turista blokirane u hotelima i zračnim lukama širom svijeta.

Nakon urušavanja Thomasa Cooka britanska vlada pokrenula je najveću operaciju repatrijacije svojih državljana u mirnodopskoj povijesti zemlje. U operaciji koju su nazvali Matterhorn, Britanska Zrakoplovna uprava mora organizirati letove za povratak više od 150 tisuća ljudi. Porezne obveznike to bi moglo koštati oko 750 milijuna dolara.

Propast Thomasa Cooka zasigurno će se osjetiti i u Hrvatskoj. Riječ je o drugom najvećem svjetskom touroperatoru koji je dovodio tisuće turista u Dubrovnik, Split, na Hvar, Plitvice i u Makarsku.
Generalni direktor Thomasa Cooka Peter Fankhauser rekao je da se Uprava do zadnjeg trenutka borila za opstanak i ispričao se turistima zbog neugodnosti.

“Unatoč neizvjesnosti narednih tjedana i klijenti su nam i dalje na prvom mjestu, zato i jesmo jedan od najomiljenijih brendova na svijetu,” rekao je za BBC. Dodao je kako na kraju intenzivnih pregovora kompanija nije imala izbora nego ući u prisilnu likvidaciju. No, zašto je zapravo propao jedan od najvećih svjetskih touroperatora?

Thomas Cook je radio devet milijardi funti godišnjeg prometa s 19 milijuna turista i 22 tisuće zaposlenih u 16 zemalja. Do bankrota je došlo nakon što su Royal Bank od Scotland zajedno s još nekoliko banaka vjerovnika Thomasa Cooka zatražili da kompanija do ovoga tjedna sakupi 250 milijuna dolara.

Kriza je počela lani, kad se burzovna vrijednost dionica Thomasa Cooka počela urušavati uslijed očekivanja Brexita i njihovih sve većih problema u utrci s konkurencijom, posebno s low cost aviokompanijama, online agencijama i novim navikama turista koje sve češće isključuju posrednike u planiranju odmora.

Od svibnja 2018. Thomas Cook je izgubio 96 posto tržišne vrijednosti i počeo bilježiti pad bookinga. Ovoga svibnja objavili su 1,5 milijardi dolara gubitka na polugodištu, od čega 1,1 milijarda otpada na otpis tvrtke My Travel s kojom su se spojili 2007. godine. My Travel je 2011. trebao bankrotirati, ali su ga spasile banke, što je Thomasu Cooku donijelo dug od 1,7 milijarde dolara.

Par mjeseci prije objave poslovnih rezultata, najavili su zatvaranje 21 poslovnice i 320 otkaza u njima. Početkom godine ukinuli su tri svoja leta iz zračne luke Cardiff. U kolovozu su uspjeli dogovoriti financiranje s 900 milijuna funti od svog najvećeg dioničara kineskog Fosuma, ali dokrajčio ih je nedavni zahtjev Royal Bank od Scotland i još nekoliko banaka vjerovnika da osiguraju još 200 milijuna funti za slučaj nepredviđenih troškova kako ih banke ne bi blokirale. Firma je prestala raditi zbog nesolventnosti.

Uprava Thomasa Cooka do nedjelje kano navečer pregovarala je s dioničarima i sindikatima, ali nisu uspjeli. Bez posla bi moglo ostati devet tisuća ljudi, tisuće bukiranih putovanja neće se realizirati, a stres od jutrošnjeg bankrota jedne od najstarijih britanskih firmi već se osjeća na svjetskim burzama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.