Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Puteus Palaceu večerali smo teleći tomahawk koji se doslovno topio u ustima

Sredinom rujna na moru je sve drukčije. Oko četiri popodne u Splitu  je sunce baš jako grijalo, ali nije bilo vruće kao u kolovozu. U trajektnoj luci kolona za brod za Supetar bila je još dosta dugačka, no svi su se uspjeli ukrcati. A na Braču se već na prvi pogled osjeti da je sezona pri kraju: nema one hektičnosti i viška energije tipičnih za sredinu ljeta.

U Pučišćima je, međutim, sve isto kao početkom kolovoza. U tom kamenoklesarskom mjestu ne postoji, naime, masovni turizam. Pučišća su bila jednako mirna i prije mjesec i pol dana i sada. Jedini znak promjena bio je jak vjetar, koji se digao u subotu oko osam  navečer, pa je sve do deset, pola jedanaest raznosio dim s roštilja vrtom lijepog heritage hotela Puteus Palace, otvorenog početkom ljeta.

Na roštilju je chef Duje Pisac pekao teleće tomahawk steakove. Premda je Puteus Palace primarno riblji restoran, ondje, prirodno, drže par velikih komada mesa, a sam glavni kuhar vrlo se dobro razumije u govedinu i teletinu. Puteusov teleći tomahawk (rez je dobio ime po velikoj kosti koja podsjeća na sjekiru) zaista jest mekan. Meso se doslovno topi u ustima, što smo u Hrvatskoj rijetko doživjeli, pogotovo kad je, kao u ovom slučaju, riječ o mesu domaće teladi mliječne pasmine.

Uz izvrsni  tomahawk od govedine s farmi mesarske obitelji Škokić, za koji nam u Puteusu kažu da im je jedno od najpopularnijih jela, poslužen je školski napravljen hollandaise umak. Bakovićev mekani, zaokruženi Plavac Murvica iz 2009. dobro se složio i s teletinom, i s vjetrovitom večeri u jednom od najljepših restoranskih vrtova na Braču.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

U Puteus Palaceu večerali smo teleći tomahawk koji se doslovno topio u ustima

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min