Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Posjetili smo Puteus Palace, jedan od najljepših malih hotela na Jadranu

puteus-bazen

Pučišća na Braču potpuno su nezagađena turizmom. Ondje, naime, turizma nema. U petak navečer prošetali smo rivom i centrom tog malog mjesta, udaljenog dvadesetak kilometara od Bola. Vidjeli smo najviše stotinjak ljudi, tek je iz jednog kafića dopirala relativno diskretna glazba, u lučici punoj barki bila su usidrena tek tri veća broda, dva za izletnike i jedna jahta, a nebo je bilo prepuno zvijezda. Toliko zvijezda ne možete vidjeti u turističkim središtima, jer su ona svjetlosno kontaminirana.

I cijelo je mjesto, od klesarske škole do crkve, jako mirisalo po lavandi i crnogorici, kako cijeli Brač miriše ljeti. Budući da su turistički potpuno nezagađena, Pučišća su idealna za razvoj drukčijeg, nemasovnog, pomalo osamljujućeg ali zaista elitnog turizma, u kojem nema pijanih backpackera, redova pred pekarnicama, preglasne glazbe koja se pušta od 0-24, fejkanih koktel barova i svega drugog što karakterizira današnji trenutak  hrvatskog masovnog turizma.

puteus-terasa

Pučišća su čisti, esencijalni splendid isolation. A dvadesetak metara od glavnog trga, između zgrade općine i crkve, prije tri mjeseca otvoren je Puteus Palace. Palača zdenaca (puteus na latinskom znači zdenac, Pučišća su dobila ime po bunarima).

Puteus Palace prelijepi je hotel s petnaest soba i jednim od najspektakularnijih vrtova u Hrvatskoj. U subotu ujutro cijelo je mjesto u tom vrtu pilo kavu, djeca su se valjala po pokošenim travnjacima, mali pas se veselo hladio pod čempresima. Vlasnici ne žele diskriminirati. Premda je Puteus Palace vrlo luksuzan, konobari jednako tretiraju mještane koji u njegov vrt dolaze na jedno piće, i goste koji navečer jedu jastoge. Tu vrstu hotelske i ugostiteljske demokracije u Hrvatskoj dosad nismo zapazili.

puteus-baldahin

Puteus Palace stari je kameni kompleks, koji počinje Wine Barom, odmah iza glavnog uličnog ulaza. Recepcija je smještena na polukatu, tako da gost mora proći kroz dio glavne hotela da bi došao do recepcije. Ovo je važno, zato što mnogi moderni luksuzni butikni hoteli u posljednje vrijeme recepciju odmiču od glavnog ulaza, kako bi gostu stvorili dojam da posjećuje privatnu kuću, a ne službenu instituciju na čijoj se porti odmah mora prijaviti i pokazati  dokumente.

Ovakav, mekani, neformalni ulazak u hotel spada u važnije trendove modernog hotelijerstva višeg stila. Sobe su prostrane, jednostavno uređene, s udobnim velikim krevetima, velikim televizorom sa sedamdesetak kanala, dovoljno velikim kupaonicama s mirisnom lokalnom kozmetikom (smilje, limun i lavanda izmjenjuju se u šamponima, pjenama za kupanje i losionima), ručnici su debeli i ugodni.

puteus-djeca
Atrij

Uređenje soba i hodnika namjerno je jednostavno i čisto, skoro asketsko. Očigledna je namjera naglasiti vrijednost arhitekture stare bračke palače, i vrijednost dominantnog materijala, bračkog kamena. Po jednostavnosti, autentičnosti, eleganciji i osjećaju lijepe izolacije, Puteus Palace podsjetio nas je na San Clemente, naš omiljeni hotel na istoimenom otočiću kraj Venecije, koji je od otvaranja prije petnaestak godina izazvao toliku pozornost da ga je u međuvremenu preuzeo Kempinski.

Atrij Puteus Palacea zaista spada među najljepše vrtne prostore u Dalmaciji. Prostire se na četiri razine, kojima dominira oko 250 godina stari kesten. Na najnižoj su razini bar, izložbena vitrina za ribe, jastožera i nešto stolova. Slijedi Pergola, niz od desetak restoranskih stolova s nadstrešnicom, pa livada s potagerom gdje se uzgaja mirisno bilje uokvirena susjednim starim kamenim kućama, pa bazen s ležaljkama i stolovima na kojemu se gosti počinju skupljati već od sedam ujutro. Ležati rano ujutro ma bazenu, dok se sunce diže iznad kamenih krovova i zagrijava lavandu i mentu, cvrčci još spavaju a lastavice se igraju prelijećući nisko iznad vode, jedna je od posebnih atrakcija u stepenasto razvijenom dvorištu Puteus Palacea. Život počinje nakon što zvonik, koji se praktički nalazi u sklopu hotela, odzvoni osam puta, a atmosfera ostaje živahna do iza ponoći.

puteus-dorucak-sala
Doručak u Puteus Palaceu

Logično je da gosti ostaju na večeri po tri ili četiri sata i nerijetko nastavljaju sa zadnjim pućem na bazenu, jer se iz tog prostora zaista ne želite maknuti.  

Hrana je bazična i čista, temelji se na visoko kvalitetnim sastojcima poput četiri do pet godina starog pršuta iz Otavica, lokalnog otočkog sira, svježe ribe (jedan od vlasnika  strastveni je ribar hobist, pa se prilično  razumije u ribu) i par odabranih komada mesa poput telećih tomahawka, koji spadaju među najprodavanija jela.

Mi smo jeli jako dobre škampe na žaru, izvrsno pečenog velikog pagara i neobično mekanu i sočnu hobotnicu. Na večeri se u petak okupilo barem šezdesetak ljudi, što je vjerojatno pola ukupne turističke populacije Pučišća.

Za doručak, koji se poslužuje na spektakularnom metalnom stolu iznad antičkog kamena za prešanje maslina, uz standarde poput kroasana i jaja od kokoši Hrvatica koje vlasnici sami uzgajaju, svako jutro poslužuju topli domaći kruh pečen u hotelu i nekoliko lokalnih stvari poput otočkih sireva i bračke torte hrapoćuše.

puteus-pogled

Puteus Palace počeo je raditi 15. svibnja. Premda mu još treba fine tunning što je i normalno, s otvaranjem ovoga hotela Brač je dobio drugi vrhunski hotel poslije Lemongardena u Sutivanu. Što je iznimno važno za Brač, čiji turizam već godinama ide u krivom smjeru.

No, još je važnije da Puteus Palace spada u one hotela koji pokazuju jedan od ključnih pravaca razvoja elitnog turizma u Hrvatskoj. Riječ je o podigranom, decentnom luksuzu u autentičnom arhitektonskom, urbanističkom i prirodnom ambijentu, uz izolaciju koja omogućuje stvarni i dubinski odmor, i visoku razinu usluga koje taj odmor čine jako udobnim.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.