Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ZADNJI POZDRAV LJETU 2. DIO 15 dobrih fine dining restorana na Jadranu

matsunoki-g

Našu ljetnu gastronomsku inventuru koju smo počeli izborom jednostavnih ribljih restorana, nastavljamo listom vodećih jadranskih fine dining restorana.

Konkurencija u ovoj kategoriji postala je prilično žestoka, što znači da ambicije pojedinih restoratera, hotelijera i chefova na nekim dijelovima Jadrana i dalje rastu. Uostalom, od pet hrvatskih Michelinovih restorana, četiri se nalaze na moru. U idućem ćemo nastavku donijeti pregled najvažnijih kreativnih bistroa i konoba. Evo 15 fine dining restorana u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji, poredanih geografskim kriterijem, od zapada Savudrije do Dubrovnika

1. Pergola, Zambratija

pergola-tartuf

Chef Fabricio Vežnaver već godinama stvara jedan od najuzbudljivijih i najinovativnijih gastronomskih opusa u Istri. Ove godine još nismo stigli jesti u Pergoli, no nekoliko vrlo kompetentnih istarskih restoranskih stručnjaka uvjerava nas da gospodin Vežnaver nikad nije bio u boljoj formi. Lani smo, pak, uživali u fantastičnom carpacciu od lista s bijelim prahom od maslinova ulja s prahom od dehidriranog limuna, i fregoli sardi sa ultrasvježim vrganjima.

2. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-2018-tartufi

I poslije više do petnaest godina San Rocco ostaje jedan od najčvršćih stupova fine dininga u Istri. U San Rocco osobito vrijedi ići u sezoni bijelih tartufa, dakle sada pa do kraja godine, jer način na koji se obitelji Fernetich odnosi prema tuber magnatum picu spada među veće gastronomske spektakle u Hrvatskoj.

3. Noel Buje, Buje (Mužolini Gornji)

noel

Chef Goran Kočiš preuzeo je istarsku kuhinju svog matičnog restorana neposredno prije početka sezone bijelih tartufa, koji će imati prominentnu ulogu i na meniju zagrebačkog Noela. Istarski se Noel temelji i na drugim maksimalno lokalnim sastojcima, uključujući bilje do kojeg se dolazi foragingom u obližnjim šumama. Vinska karta s više od sedam stotina etiketa daleko je najbolja u Istri, i jedna od najboljih u Hrvatskoj.

4. Monte, Rovinj (Michelinova zvjezdica)

monte-gougeres

Chef Danijel Đekić ove je sezone počeo napuštati udoban prostor hedonističke kuhinje i vrlo uspješnom krenuo s istraživanjima krajnjih mogućnosti pojedinih namirnica i gastronomskih formata. Monte posjećujemo dvadesetak godina, tako da odgovorno možemo tvrditi kako Đekićevo kuhanje nikada nije bilo uzbudljivije.

5. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj

cap-aureo-amuse-bouche

Mikrosezonski meniji Jeffreya Velle, koji se mogu protegnuti na čak devetnaest sljedova, iznimno su ambiciozni, s tehnički savršenim izvedbama. Premda postoji manje od pola godine, Cap Aureo uvrstio se među najbolje restorane u Hrvatskoj i među legitimne kandidate za Michelinovu zvjezdicu.

6. Draga di Lovrana, Lovranska draga (Michelinova zvjezdica)

Teleća jetra s lovranskim trešnjama

Senzibilna i vrlo lijepo prezentirana kuhinja Denija Srdoča svakako zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. Ove su nas godine osobito impresionirali škampi s concasseom od rajčica, rolada od mariniranog oslića s majonezom od algi, raža u perfektnoj tempuri i tjestenina s kopunom. Za vina je zadužen Marko Škarica, jedan od vodećih hrvatskih sommeliera.

7. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum već je godinama restoran s najboljim sastojcima u Hrvatskoj. Niti jedan drugi naš restoran istodobno ne drži toliko vrhunske svježe ribe, rakova, bijele tartufe, prve vrganje, prve šparoge, najširu zamislivu paletu istarskih ulja, divlje borovnice iz Gorskog Kotara i svjetski relevantnu selekciju sireva. Sve su te divote propuštene kroz kompetentne kulinarske metode suvremenog fine dininga. Vinska lista Daniele Kramarić primjer je ekspertnog pristupa vinu u restoranima.

8. Navis, Opatija

navis-foie-gras

Restoran najboljeg opatijskog hotela ove je godine zreliji i konceptualno zaokruženiji nego lani, što je logično, jer je talentirani Tino Sinožić, kojega je Gault&Milleau proglasio mladim chefom godine, godinu dana iskusniji.

Navis je uvijek radio s vrhunskim sastojcima, a servis pod vodstvom Denisa Ercega vidljivo je napredovao. 

9. Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj

Do lani ne bismo ni pomislili da će se jedan od najboljih japanskih restorana u Hrvatskoj otvoriti na otoku. Međutim, Matsunoki chefa Saše Pribičevića pretvorio se u apsolutni spektakl, i dovoljan razlog da se posjeti Mali Lošinj. Nigiri s velikim kvarnerskim škampima ulazi u najužu kategoriji za naše hrvatsko jelo godine. Vinska karta Kristijana Merkasa široka je, kompetentna i luksuzna.

10. Boškinac, Pag 

Chef Matija Bregeš koji je, među ostalim, stažirao u Geraniumu, jedinom danskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, u renoviranom, sada luksuznom hotelu Boškinac priprema ambicioznu modernu hranu, s vrlo preciznim tehnikama. Ovog smo ljeta kušali fini tartar od škampa s emulzijom od bosiljka i želeom od gegića, pa sjajno moderno jelo od celera s ukiseljenom korabicom, sjemenkama od sezama i timut paprom na kremi od crnog češnjaka i intenzivnu kuglu s ježincem dizajniranu u stilu sada već starinske visoke kuhinje s početka 90-tih godina.

11. Pelegrini, Šibenik (Michelinova zvjezdica)

pelegrini

Pelegrini je ukupno gledajući i dalje najozbiljniji restoran na Jadranu. Rudolf Štefan jednako je impresivan kao ideolog, chef i menadžer. Pelegrini je doslovno izmislio novi dalmatinski gastronomski rukopis koji savršeno komunicira s progresivnom svjetskom kuhinjom, da bi ga spojio s vrhunskim servisom i jedinstvenim povijesnim ambijentom. Pelegrini je relevantan kandidat za drugu Michelinovu zvjezdicu.

12. Laganini, Hvar

laganini-murina

Laganini je jedan od onih restorana iz kojih ne želite nikada otići. Sam prostor, na plamižanskoj obali, toliko je udoban i privlačan da ondje možete piti koktele i šampanjac cijelo popodne, dok kuhanje Hrvoja Zirojevića spada u najuži vrh suvremene hrvatske gastronomnije. Hrskava koža murine, carpaccio od tune punjen parfaitom od gusjih jetara i rižoto s petrovim uhom spadaju među nezaboravna ovogodišnja Zirojevićeva jela.

13. Lemongarden, Brač

lemongarden-bouillabaisse (1)

Chef Ante Udovičić već treću sezonu kuha u jednom od najluksuznijih hrvatskih hotela. Udovičićeva kuhinja je suvremena, hedonistička i savršeno precizna, dok je ambijent rive ispred Lemongardena na kojoj su postavljeni stolovi, prilično čaroban. Još pamtimo Udovičićev bouillabaisse s četiri vrste školjki, škampima i fetama bijele ribe.

14. Nautika, Dubrovnik

nautika

Nautika je veliki luksuzni restoran svjetskog ranga, s fantastičnim pogledima, besprijekornim uređenjem, izvanrednim konobarima i hranom koja odgovara takvom okruženju. Nautika bi u sadašnjoj verziji mogla perfektno funkcionirati u Cannesu, Nici, Monte Carlu ili Veneciji. Vinska karta Marka Šrama zapravo je debela enciklopedija skoro svih važnih hrvatskih vina, i bezbroj uzbudljivih svjetskih vina, od kontrolirano oksidiranih divota iz Jure do Romanee Contija.

15. 360, Dubrovnik (Michelinova zvjezdica)

360-foie-gras

Dubrovački 360 klasični je hedonistički fine dining, smješten u impresivnom ambijentu dubrovačkih zidina, s podjednako impresivnom vinskom kartom. U 360 kao sous chef radi Bruno Vokal, čovjek kojeg kolege smatraju jednim od najkompetentnijih i najtalentiranijih hrvatskih kuhara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.