Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Splitska Štorija ima jednu od najboljih ponuda vina na čaše u cijeloj Dalmaciji

storija-vinska-lista

Dakle, izvrsni Drappier Blanc de Blancs 82 kune; vrlo dobri Jacquart 76 kuna za čašu. Ove su cijene niske za Zagreb, Istru i Kvarner, a kamoli za splitsku rivu. Restorani i barovi u Splitu načelno su skuplji od zagrebačkih, rovinjskih ili opatijskih restorana i barova, a sama riva spada među skuplje splitske lokacije.

Pa ipak, u subotu popodne na terasi restorana Štorija nasred rive, uživali smo u Drappieru za 82 kune koji je bio u izvrsnom stanju, neoksidiran i pun mjehurića (ovo je važno spomenuti zato što se kod nas razmjerno često toče polumrtvi, već davno oksidirani šampanjci).

bekavac-pazanin-storija
Roko Bekavac i Ivan Pažanin

Osim šampanjaca Drappier i Jacquart, Štorijina ponuda vina na čaše pod egidom Bokun vina sadrži još nekoliko zanimljivih etiketa po poštenim cijenana. Čaša Fakinove Malvazije košta 39 kuna, koliko i Stinina Vugava. Simčičev Chardonnay i sjajni Pinot Grigio prodaju se za 41 kunu, a Haasov Pinot Bianco za 42 kune. Nešto je skuplji tek fenomenalni Claijev Sveti Jakov, koji košta 66 kuna za čašu.

Među crnim vinima po vrlo dobrom cijenama nude se Simčičev Cabernet, Krauthakerov Mercs i Kabolin Teran, dok pjenušci s Plešivice, dva Tomčeva i jedan Kolarićev, koštaju između 41 i 46 kuna. Posebni je kuriozitet Krauthakerova graševina iz Izborne berbe bobica koja se toči za 49 kuna.

Štorija definitivno ima jednu od najzanimljivijih i najpoštenijih listi vina na čaše u Dalmaciji, a i šire. Restoran Štorija otvorio se lani s chefom Ivanom Pažaninom i sommelierom Rokom Bekavcem kao frontmenima. Za ovu neobično kompetentnu vinsku listu zaslužan je gospodin Vedran Cota, voditelj Štorije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.