Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrgoračka Mesna industrija Pivac preuzima zagrebački Kraš ?

kras-praline

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca ovog je tjedna predala ponudu za preuzimanje zagrebačkog Kraša, vodeće regionalne konditorske tvrtke. Braća Pivac već dugo stječu Kraševe dionice, a poslije prošlogodišnje dokapitalizacije od 47,5 milijuna kuna, postali su glavni pojedinačni Krašev dioničar s 30,7 posto dionica.

Mesna industrija Pivac jedna je od najvećih hrvatskih prehrambenih korporacija, s prošlogodišnjim ukupnim prihodom od 2,6 milijardi kuna i dobiti od 78 milijuna kuna prije oporezivanja. Braća Pivac već dulje vrijeme investiraju i u turizam, pa tako posjeduju nekoliko hotela u makarskom primorju i u Dubrovniku.

Mesna industrija Pivac velikim je dijelom nastala na uvozu jeftinog mesa. Pivci nemaju, niti su u posljednjih petnaestak godina imali niti jedan zaista upmarket proizvod. S druge strane, Kraš ima nekoliko vrlo uglednih proizvoda, koji i cijenama i kvalitetom i recepturama spadaju u sam vrh regionalne ponude čokolade i bombona. Stoga će biti zanimljivo promatrati kako će izgledati suživot dvije prilično različite korporacijske kulture: jedne koja je izrasla na niskom troškovima, i druge koja se kroz cijeli svoj dugi život trudila identitet graditi na proizvodima poput Bajadera i Griotta, i koja je nedavno lansirala ne baš ukusnu, ali najskuplju hrvatsku čokoladu Ruby Chocolate.

Foto/Kraš FB

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.