Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Carpaccio od rajčica koji nažalost još nismo vidjeli u Zagrebu, genijalno je jelo za kasno ljeto (RECEPT)

carpaccio-rajcica

Ove su godine zbog kišnog i hladnog svibnja pojedine sorte rajčica kasnile. Kiša koja upravo pada nad Zagrebom i velikim dijelom Hrvatske, neće im pomoći u dozrijevanju. Pa ipak, na tržnicama unatrag mjesec dana možemo kupiti skoro perfektna, slatko-kisela volujska srca, solidne velike i male šljivare i cherry rajčice neusporedivo slasnije od svih onih koje tijekom godine pune police u supermarketima.

Nalazimo se dakle na samom vrhuncu sezone pravih rajčica. Ovih se dana kuhaju šalše i passate, pripremaju salse, gazpacho i sve moguće salate od rajčica, ali još nigdje u Zagrebu nismo vidjeli jedan od najukusnijih recepata za ljetne rajčice. Riječ je o carpacciu od rajčica.

Carpaccio od rajčica konvencionalno je jelo, koje je postalo globalno popularno prije najmanje petnaestak godina, skupa s rastom interesa za starinske sorte rajčica. Danas se na webu može naći ponešto recepata za carpaccio od rajčica koje potpisuju razni TV chefovi, od po nama nezasluženo popularne Ine Garten (“Barefoot Contessa” na Food Networku) do neizbježnog Jamiea Olivera. 

Skoro svi recepti koje smo pročitali i pregledali čine nam se preteški, jer sadrže sastojke koji ubijaju autentičan okus zrelih pomidora: od raznih majoneza pa do inćuna, badema i pistacija. Stoga objavljujemo naš recept, koji se oslanja na čisti okus vrlo zrelih rajčica, i koji je vizualno vjeran originalnoj ideji carpaccia. Legenda kaže da je carpaccio nazvan po platnima velikog venecijanskog slikara Vittorea Carpaccia, koji je intenzivno koristio jarko crvenu boju. 

Carpaccio od volujskog srca za dvoje

Sastojci

  • 2 velike , zrele rajčice sorte volujsko srce
  • cvijet soli
  • najbolje maslinovo ulje koje možete kupiti
  • svježi bosiljak
  • zrna sečuanskog ili timut papra
  • nastrugani parmezan, star minimalno dvije godine
  • (Ocat nije potreban, jer rajčice imaju dovoljno kiseline. Međutim, ako doma imate pravi stari balsamico, nemojte se suzdržavati).

Operite rajčice pa ih narežite na tanke velike kolutove. Ključno je da su rajčice iznutra posve crvene i jako zrele. Složite kolutove na velike, okrugle tanjure. Posolite cvijetom soli ili himalajskom soli.

Pospite s malo zrna papra koji daje pikantnost, ali i specifičan  pomalo električni okus koji se suprotstavlja slatkoći rajčica. Nastružite parmezan, koji će carpacciu dati dodatnu injekciju umamija.

Preko rajčica i parmezana prelijte dosta vrhunskog, visoko polifenolnog, dakle pikantnog i zelenog ulja. Završite trganim listićima svježeg bosiljka.

Uz ovo veličanstveno ukusno i sasvim jednostavno predjesensko jelo poslužite vrhunski hrskavi baguette poput onog iz Korice (trebat će vam da pokupite fenomenalnu emulziju od soka rajčica i maslinova ulja koja će se stvoriti na tanjuru) i dobro ohlađeni sauvignon blanc.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.