Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Panorama na Srđu restoran je s najspektakularnijim pogledom koji se može zamisliti

panorama-terasa1

S rubnih stolova, onih na samoj litici restorana Panorama, Dubrovnik izgleda kao precizno složena maketa, okružena beskrajnim modrim morem ukrašenim otocima. Sa stola možete vidjeti i prepoznati svaku važnu zgradu ili vizualnu oznaku Grada: Lovrijenac izgleda dramatičnije, a Minčeta moćnije nego izbliza, groblje Boninovo doima se, baš kako treba, idilično mirno, dok je Gradska bolnica nekako modernija nego u stvarnosti

panorama-pogled

Pogled na cjeloviti opasač od Zidina koje uokviruju staru jezgru odmah će vas uvjeriti u genijalnost njihovih graditelja, dok će vas pogled prema otocima potaknuti da boravak u Dubrovniku ne ograničite samo na kopno. Panorama se nalazi na Srđu, na 415 metara nadmorske visine. Do nje vodi prilično skupa žičara: povratna karta košta 170 kuna, što je skuplje od većine jela na Panoraminu meniju.

panorama-zicara

Cijena ne smeta turistima, jer se na ulazak u žičaru čeka u dugim redovima. Osim fantastičnog pogleda, dodatnu dramatičnost Panoraminom ugođaju daju jak vjetar, koji i na plus 35 funkcionira kao efikasan aircondition, i sama činjenica da su neki stolovi smješteni doslovno iznad ponora. Začinsko bilje za restoran posađeno je na samim rubovima litica, pa stolovi mirišu po svježoj menti.

panorama-brancin

Panorama, kao i mnogošto drugo u Dubrovniku, pripada grupi Nautika. Što znači da je posluga zajamčeno profesionalna, vinska karta barem dobra, a kuhanje kompetentno. Meni se sastoji od poglavlja light lunch koje uglavnom obuhvaća burgere i salate, te formalnog dijela s predjelima, glavnim jelima i desertima. Taj formalniji dio jelovnika nije baš prilagođen kolovoškim vrućinama. Na plus 35 nekako je lakše ručati povrće i sirovu ribu nego jela s bogatim umacima (možda ne bi bilo loše da iduće sezone probaju sa sushijem i pokeom).

Mi smo naručili file brancina u beurre blancu s dagnjama, vongolama i porilukom, steak od tune i odležani ribeye poslužen na rižotu. Sva su tri jela pripremljena tehnički perfektno, osim što je porcija brancina zaista prevelika, pa narušava kompoziciju tanjura. I deserti su sasvim korektni, osobito kolač od naranči. Panorama je pametno koncipiran restoran u kojem hrana treba biti ugodna a vino dobro rashlađeno, no u koji se dolazi prije svega zbog najspektakularnijeg pogleda koji možemo zamisliti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.