Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRAŽIVANJE Cijene hrane u Hrvatskoj među nižima su u Europi. Problem je naša očajna kupovna moć

plodine-povrce

Cijene hrane u Europi ubrzano rastu, upozorava se u novom istraživanju Trading Economicsa. Europske cijene u lipnju 2019. bile su više 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a prosječne cijene hrane u zadnjih 13 godina narasle su 3,01 posto.

Cijene hrane još uvijek rastu sporije od europskih cijena usluga (0,73 posto godišnje) ali su na drugom mjestu, ispred alkohola i duhanskih proizvoda.
Prema podacima Eurostata, u članicama Europske unije u 2016. otkad su zadnji obrađeni, na hranu je potrošeno 1,123 milijarde eura. Prema podacima velikog prehrambenog lobija FoodDrinkEurope, na hranu i piće odlazi u prosjeku 13,5 posto kućnih budžeta u EU.

Faktori rasta cijena

Najveći utjecaj na rast europskih cijena hrane imaju porezi i carine, zatim političke i društvene okolnosti, tečajne razlike i klimatske promjene. Popularni sajt za usporedbe cijena mobitela Compare My Mobile, nedavno je pokrenuo zanimljivu platformu za internetsku kupovinu hrane, na kojoj se mogu uspoređivati cijene pojedinih namirnica u cijelom svijetu, od piletine i govedine do jabuka, rajčica, jaja ili piva. Njihovi podaci poklapaju se s Eurostatovima.

U Europi je uvjerljivo najskuplje kupovati osnovne namirnice u Švicarskoj, gdje potrošačka košarica stoji više od 140 eura, zatim u Norveškoj, na Islandu, u Monaku pa u Danskoj. Najjeftinije europske zemlje za hranu su Ukrajina i Turska.

Hrvatska u donjoj trećini

Hrvatska je negdje točno u donjoj trećini. Što demantira opće domaće uvjerenje da je hrana u Hrvatskoj skupa. Osnovne namirnice, pa čak i restorani u Hrvatskoj jeftini su u odnosu na cijene u razvijenim europskim zemljama. Hrvati nažalost ne mogu podnijeti ni takve cijene, jer imamo očajnu kupovnu moć, a to je već sistemsko ekonomsko pitanje, koje ne pogađa samo kupce već i domaće proizvođače hrane, koji ne mogu postići cijene dovoljne za profitabilno poslovanje. No, trend rasta cijena ne zaobilazi ni nas. U srpnju 2019. hrana je bila skuplja 0,20 posto nego u srpnju 2018. Inflacija cijena hrane u Hrvatskoj u zadnjih je 13 godina 2,14 posto. Prema Eurostatovim podacima objavljenima u lipnju, Hrvatska je po kupovnoj moći pretposljednja među članicama Europske unije, s 30 postom nižom potrošnjom od EU prosjeka. Lošija je samo Bugarska.

Očekuje se da će se poredak cijena hrane u Europi značajno promijeniti nakon Brexita. Britanski maloprodajni konzorcij otkrio je da su cijene hrane u Velikoj Britaniji počele rasti 3 posto godišnje, najviše u zadnjih šest godina i upozorio da bi kaotični izlazak iz EU, bez sporazuma, mogao izazvati oštar rast cijena i nestašice pojedinih namirnica. Evo usporedbe cijena hrane u Europskim zemljama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.