Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

DVIJE VAŽNE VIJESTI POD ZIDOM Mali luksuzni hotel i prve hrvatske dekonstruirane punjene paprike

pod-zidom-punjene-paprike

Borna Janeš, vlasnik zagrebačkog restorana Pod Zidom, danas nas je upoznao s dvije važne vijesti. Jednom velikom, strateškom, i jednom malom, ukusnom i znakovitom.

U istoj zgradi gdje se nalazi Pod Zidom, kraj ulaza  u Dolac, ovih je dana otvoren mikrohotel Pod zidom. Riječ je o četiri luksuzno uređene sobe koje izgledaju puno bolje od soba u svim zagrebačkim hotelima s pet zvjezdica, ne računajući Esplanadu.

pod-zidom-soba-siroki

Sobe su udobne, dovoljno prostrane, s raskošnim kupaonicama, dobrom hotelskom kozmetikom, pametno složenim mini barom (s tek par grešaka poput krivog odabira šampanjca),i s izvrsnim i korisnim gadgetima. Daljinski upravljač za dovoljno veliki televizor ima poseban gumb za Netflix (kao i u istarskom San Canzianu) , dok na stolu stoji mali mobilni router koji gostima omogućuje da Wi-Fi nose sa sobom u džepu dok su u Zagrebu.

Kad gost uđe u sobu, u prozirnim se ormarima upale se svjetla kojima soba pozdravlja gosta. U sobe Pod Zidom uloženo je malo više od 200 tisuća eura, dakle pedesetak tisuća eura po sobi. Sobe Pod Zidom trenutno na Booking.comu postižu prosječnu cijenu od 138 eura na noć, što je bitno više od većine zagrebačkih hotela. 

Pod Zidom Rooms izvrstan je turistički proizvod koji, nažalost , ima premalo soba. Poslije obilaska nekih od najboljih zagrebački soba za iznajmljivanje, spustili smo se na terasu restorana Pod Zidom. Chef Jurica Jantolek osvježio je meni s nekoliko uzbudljivih jela, poput gazpacha od dinje i otvorenih lasagna s raguom od goveđeg repa, i kremom od parmezana.

pod-zidom-lazanje
Otvorene lazanje s raguom od goveđeg repa
pod-zidom-rizoto
Rižoto od sipe

No, apsolutna zvijezda aktualnog Jantolekova menija jest prva nama poznata hrvatska dekonstruirana punjena paprika. Na tanjuru s punjenom paprikom dobit ćete četiri stošca poširane mljevene teletine i pečenu zelenu papriku punjenju paprikama s majonezom od paprike.

Riječ je o najhrabrijoj i jednoj od najukusnijih verzija ovog tradicijskog jela  koju smo probali u zadnjih četrdesetak godina. I štrudl od šljiva došao je na stol dekonstruiran, podijeljen na hrskavo prženo tijesto, i nekoliko tekstura šljiva. I ovo se igranje s tradicijom pokazalo ukusnim i uspješnim. Borna Janeš i Pod Zidom u velikom su naletu. Riječ je o jednom od najvibrantnijih ugostiteljskih projekata u Zagrebu.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

DVIJE VAŽNE VIJESTI POD ZIDOM Mali luksuzni hotel i prve hrvatske dekonstruirane punjene paprike

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min