Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog teškog trovanja hranom na Hvaru je umro turist, dvoje djece je u teškom stanju

riva-jahte

Teško trovanje skupine turista na Hvaru jutros je završilo smrću. Kako javlja Slobodna Dalmacija, jutros oko deset sati ujutro iz blizine Hvara je pozvana policija. Pozvao ju je kapetan jedrenjaka najavljujujći da će upoloviti u hvarsku luku jer je na brodu umro muškarac. Brod su u Hvaru dočekli liječnici koji su mogli samo potvrditi smrt, a dvoje djece je u teškom stanju odvezeno na Pedijatriju splitske bolnice.

Mediji imaju informacije da je riječ o Talijanima koji su večer prije jeli u jednom poznatom hvarskom restoranu, da se sumnja na trovanje hranom, vjerojatno školjkama i da su inspektori nekoliko sati nakon dojave već biti u restoranu. Prema informacijama koje donosi Jutarnji.hr, gosti su jeli dagnje u jednom od restorana na hvarskoj rivi.

Za svaki riblji restoran i njegove goste, školjke su lutrija. Posebno školjke koje se poslužuju sirove poput kamenica. Trovanje školjkama ima drastične simptome i nije bezazleno. Kada je riječ o norovirusu ili trovanju živom u školjkama, oni mogu biti prisutni i u savršeno svježim školjkama. Restoran nema načina provjeriti je li svaka školjka koja stiže u restoran sigurna, i stoga ne može biti odgovoran ako dođe do trovanja svježim školjkama. Što ipak ne pomaže puno kad do trovanja dođe. Prije nekoliko godina zagrebački restoran As, dugogodišnje popularno gradsko mjesto za ribu, trajno je ostao bez posla nakon što se nekoliko gostiju tamo otrovalo kamenicama. Umalo je propala i slavna Noma u Kopenhagenu, kad se tamo prije šest godina nekoliko ljudi zarazilo norovirusom iz dagnji. Ove godine zbog norovirusa je otkazana i Fešta od kamenica u Stonu.

Inače, jedan od najvećih problema koji restoranima donose školjke je vibrio, opasna bakterija od koje u Americi, primjerice, godišnje umire stotinjak ljudi. No, stručnjaci koje citiraju lokalni mediji ne vjeruju da je na Hvaru bila riječ o trovanju hranom. Dr. Ante Srzić, specijalist Klinike za infektologiju KBC-a Split kao i jedan stručnjak kojega su intervjuirali, tvrde da je reakcija organizma kod preminulog turista bila je previše burna i prebrza da bi se radilo o trovanju hranom.

Restorani formalno nisu krivi ako se gosti otruju svježim školjkama, ali ih svako trovanje može uništiti. Još gore, može ugroziti goste ili, kao u hvarskom slučaju, završiti tragedijom. Neki jadranski restorani zbog toga ne žele posluživati sirove školjke, iako je trovanje moguće i od termički obrađenih školjki, ako su kuhane kratko i na nižim temperaturama. U svakom slučaju, za bilo kakve daljnje komentare trebat će čekati rezultate istrage. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.