Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nautika je žanrovski savršeno definiran restoran: riječ je o ozbiljnom, klasičnom luksuzu skupih europskih ljetovališta

nautika

Nautika je prije par dana prodala buteljku Romanee Contijeva Richbourga. Veliki bordeauxi idu toliko dobro, da sommelieri i menadžer restorana trenutno brinu kako da ih nabave. Dom Perignon toči se, naravno, na čaše a prilično senzacionalna vinska karta Marka Šrama, koja je dobila Wine Spectatorovu nagradu Best of Award of Excellence, ukoričena je u otprilike kilogram tešku knjigu, baš kao u velikim klasičnim svjetskim restoranima.

Chef Mario Bunda

Posluga je perfektna, beštek, tanjuri i čaše skupi, a pogled s terase koju je CNN nedavno uvrstio među najljepše na svijetu, i danas, točno 22 godine od našeg prvog posjeta Nautici, izaziva žmarce i poštovanje. Sinoć se more pred Nautikom prilično jako pjenilo, što je dodatno pojačalo efekt njene zaista opravdano legendarne terase.

Nautika je tip restorana kakav je Dubrovniku neophodan, o čemu, uostalom, svjedoči njen uspjeh, Usprkos visokim cijenama, koje, međutim nisu rasle od lani (kilogram ribe 920 kuna),obje Nautikine terase i sinoć su bile pune.

Nautika je doživljaj: ona je amplificirana i pročišćena, esencijalna verzija Dubrovnika. Jelovnik chefa Marija Bunde, koji ondje radi već petnaestak godina, savršeno pristaje takvom konceptu. Jelovnik je moderno kratak, s petnaestak jela, jer se sve radi potpuno svježe. Jela su konvencionalna, ali luksuzna i precizno pripremljena.

Zanimljivo je da velik dio menija zauzima meso. Sinoć je kuhinja isporučila dvadesetak tanjura janjetine. Mi smo za predjela naručili sipu s mangom i bisque od škampa s tempurom od škampa, a zatim brancina u soli. Bisque od škampa bio je dubok, moćan koncentriran, i baršunast, no nisu mu trebale kuglice tempure jer su, naravno, u vrućoj  i gustoj tekućini izgubile bilo kakvu hrskavost. No, to je bila i jedina pogreška tijekom naše jučerašnje večere.

Nautika, Dubrovnik

Uploaded by Kult Plave Kamenice on 2019-08-09.

Riba u soli izgledala je fenomenalno i zadržala je onu plemenitu, sočnu teksturu i sav svoj bogati okus. Brancina u soli svojedobno smo jeli na terasi izvrsnog venecijanskog  hotela Bauer, s pogledom na Canal Grande. Riba je bila jednako dobra, a ukupni dojmovi vrlo slični. Nautika, naime, pripada istom žanru kao i restorani raskošnih venecijanskih hotela palača. I u tom je žanru jako, jako dobra. U Nautici smo proveli jednu od najljepših večeri ovoga ljeta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.