Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Užasne fotografije s Visa koje je objavio Index.hr puno su značajnije od razotkrivanja naličja hrvatskog turizma

Vis je mali otok s oko 4000 stanovnika. Vis je najudaljeniji stalno naseljeni hrvatski otok. Vis je otok kojem ne bi trebalo prijetiti turističko zagađenje, jer na Visu gotovo da i nema hotela. Viška autentičnost i čista priroda  svejedno su globalno privlačni, pa se prošli nastavak Mamma Mie snimao  na Visu, a razni svjetski turistički vodiči uvrštavaju Vis među najljepše hrvatske destinacije.

Vis je jedan od rijetkih simbola neoskvrnutog ekosustava. Zapravo, Vis je to bio do danas. Danas je Index.hr, Telegram.hr i brojni drugi mediji prenijeli užasno tužne fotografije smetlišta blizu Komiže koje je za Pixsell snimio fotograf Josip Regović. Okej, normalno je da veliki gradovi poput Splita i Rijeke, o Zagrebu da ne govorimo, imaju puno problema s odlaganjem smeća. Ali, kako je pobogu moguće da se nešto ovako strašno desilo na dalekom otoku s manje od četiri tisuće stanovnika i bez velikih turističkih kapaciteta? 

Fotografije Josipa Regovića najoštrija su moguća kritika strahovito neodgovornog odnosa lokalnih vlasti, lokalnog stanovništva kao i državnih vlasti prema našoj prirodnoj okolini. One ne devalviraju samo vrijednost Visa kao turističke destinacije, nego i vrijednost Visa kao potencijalnog proizvođača prirodne hrane, ulja i vina. One svjedoče o neoprostivoj nebrizi za naš najvažniji resurs: nezagađenu prirodu i čisto more. Fotografije viškog smetlišta najvažnije su fotografije napravljene ovog ljeta na Jadranu.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Užasne fotografije s Visa koje je objavio Index.hr puno su značajnije od razotkrivanja naličja hrvatskog turizma

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min