Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Old Pilots proglašen je najboljim London Dry ginom na svijetu na prestižnom IWSC natjecanju

old-pilots-g

Najbolji hrvatski gin, zagrebački Old Pilots, ove je godine proglašen i najboljim na svijetu, u kategoriji London Dry ginova na ovogodišnjem je natjecanju International Wine and Spirits Competition u Engleskoj. Old Pilots je na istom ocjenjivanju osvojio zlato u kategoriji London Dry ginova s 45% alkohola i zajedno se sa drugim osvajačima zlatnih medalja natjecao za glavni trofej kategorije.

Ovo nije prva velika pobjeda Old Pilotsa ove godine. U svibnju su na San Francisco Spirits Competitionu osvojili zlato i iza sebe ostavili Bloom, The Botanista, Gin Mare ili Opihr, neke od najjačih brendova svjetske scene craft ginova. Male hrvatske destilerije s velikim entuzijazmom izbacuju nove brendove craft ginova. Domaća publika prihvaća ih s jednakim entuzijazmom. Luftbremzer, Nostromo, Karbun, Dubrovnik Republica, Limbay…velika većina domaćih ginova izvrsno su brendirani proizvodi sa zanimljivim recepturama. No, Old Pilots izdvaja se kvalitetom destilacije, strukturom i balansom.

old-pilots-gin

Old Pilots je autentični garažni gin, nastao kao rezultat zajedničke strasti prema ginovima dvojice bivših vojnih pilota. Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac upoznali su se prije dvadesetak godina u zadarskoj pilotskoj akademiji. Njihova destilerija Duh u boci nije bila impulzivan potez. Bušić i Anadolac odlučili su se profesionalno baviti destiliranjem gina, ozbiljno su se školovali za to i to se danas na Old Pilotsu vidi. Iako spada u klasični London Dry stil, Old Pilots je izrazito mekan i svilen, toliko da na momente stvara iluziju slatkoće, čvrsto stukturiran ali gotovo potpuno zaokružen. Riječ je o ginu bez alkoholnih rubova, s finim aromama borovice iz Otočca, kadulje i lavande koje nadopunjuju anđelika, korica južnodalmatinskih naranči i maslinov list.

old-pilots-gin
Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac

Anadolac i Bušić eleganciju u Old Pilotsu postižu korištenjem ekstrakata umjesto klasičnog maceriranja aromata. Biljne ekstrakte rade sami. Tehnički vjerojatno najbolji hrvatski gin, što pokazuju i njihovi plasmani na relevantnim svjetskim ocjenjivanjima, osvojio je nagrade i za dizajn. Agencija Kofein koja potpisuje brending Old Pilotsa, dobila je brončanu medalju na packaging ovogodišnjem natjecanju u San Franciscu. U četvrtak nakon ručka u novom kvarnerskom luksuznom hotelu Ikador u Iki pili smo Old Pilots s 1724 tonikom, koricama naranče i limuna i malo zvjezdastog anisa. Par tjedana ranije u sjajnom lošinjskom baru Alto Rosso pijuckali smo ga samog, i tada nam se još i više svidio. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.