Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Crikvenici se žale da gosti premalo troše. A na što, pobogu, da se troši u Crikvenici?

crikvenica

Jučer je u Novom listu objavljena veća reportaža o dosadašnjem toku sezone u Crikvenici, malom odmaralištu kraj Rijeke svojedobno jako omiljenom među Zagrepčanima. Tekst je objavljen pod naslovom Gostiju u Crikvenici ima, ali ne troše puno i žele proći jeftinije. 

U članku se navodi kako ugostitelji baš nisu zadovoljni sezonom. Citira se jednog restoratera koji kaže da su gosti sve lošiji, te da naručuju sve jeftinija jela. Ovaj crikvenički slučaj zapravo se tiče dobrog dijela hrvatskog turizma. Crikvenica je, prvo, tipičan primjer mjesta u kojem nemate na što potrošiti novac.

Još od restorana Moslavina, njegovog izdanja od prije dvadesetak godina, u Crikvenici ne postoji ni jedan ambiciozniji restoran. Grad bez dobrih restorana prirodno privlači goste koji ne žele ili ne mogu trošiti ozbiljniji novac u restoranima. U Crikvenicu nitko ne ide zbog gastronomije, pa je stoga logično što gosti, kojima gastronomija nije važna, nastoje proći što jeftinije. Drugo, u Crikvenici nema ni jednog ambicioznijeg hotela osim Kvarner Palacea. Crikvenica je uglavnom destinacija jeftinih hotela. A jeftini hoteli dovode goste koji ne troše u restoranima i barovima. 

Nepostojanje ozbiljnije restoranske ponude i loša financijska struktura gostiju, smrtonosna su kombinacija koja nužno dovodi do konstatacije kako gosti, eto, ove godine malo troše. Malo troše zato što nemaju na što trošiti, i zato što je ionako riječ o gostima koji su došli na more da što manje potroše. U Rovinju, gradu s dosta skupih hotela, gosti ne troše malo.

Crikvenica, kao i mnoga mjesta na Jadranu i baš sva na potezu između Rijeke i Zadra, nije prošla elementarnu turističku transformaciju. Ona je socijalistički starinska, a o umiranju njenog turizma svjedoči i nevjerojatna činjenica da glavna gradska plaža više nema koncesionara, pa su se crikvenički gosti reporterki Novog lista požalili da su uvjeti na plaži užasni.

Predratna vrsta turizma kakva je na djelu u Crikvenici, ali i mnogogdje drugdje, bez dobrih hotela, bez atraktivnih restorana pa čak i bez uređenih gradskih plaža, puno je više odgovorna za lošu turističku sezonu od niskih cijena u Turskoj i Grčkoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.