Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DP iz 2008. vjerojatno je najbolji Perignon proizveden u ovom stoljeću

dom-perignon-2008-g

Dom Perignon je u 21. stoljeću počeo rušiti sve zamislive rekorde u broju deklariranih berbi. DP je vintage šampanjac. U 20. stoljeću berbe su se deklarirale tri ili četiri puta u deset godina, što znači da je u svakom desetljeću na tržište izlazilo tek nekoliko Perignona. Međutim, između 2000. i 2009. godine deklarirano je čak sedam berbi. Izostavljene su jedino 2001. i 2007.

Dva su razloga za inflaciju Perignonovih berbi. Prvi je klimatski, jer je Champagne postala znatno toplija, pa je manje nezrelih berbi. Drugi je, naravno, komercijalni. Dom Perignon puni oko pet milijuna boca godišnje. Lako je izračunati koliko se novca gubi kad se preskaču berbe. Berba 2008. puštena je na tržište lani.

Za razliku od nekih drugih godina, 2008 zaista jest bila vrhunska berba. Ljeto je bilo relativno svježe, što je pogodovalo očuvanju visokih kiselina, dok je rujan bio topao, suh i sunčan, tako da su i pinot noir i chardonnay bili iznimno zreli. Zbog visokih kiselina i visokih šećera 2008. godina često se uspoređuje s 1996. kad su kiseline u vrijeme berbe iznosile oko 10.

No, 2008. definitivno je zrelija od 1996. u što smo se uvjerili kad smo lani probali nevjerojatno raskošni Cristal iz 2008. kao i jučer, kad smo u Plavom podrumi kušali Perignon iz 2008. Riječ je o vinu koje znatno odstupa od uobičajenog Perignonova kremasto-zadimljeno-citrusnog stila. Ovaj je Perignon puno dublji, intenzivniji i zreliji na nosu, s elementima karamela, žutog i crvenog voća i dimljenih badema, i sa sasvim neuobičajenom koncentracijom. Riječ je o Perignonu na steroidima, koji je svejedno uspio zadržati karakterističnu, neusporedivu eleganciju. Uz 2002. godište, Perignon iz 2008. najbolji je DP napravljen u ovom stoljeću. Prilično smo sigurni da će trajati još najmanje 35 do 40 godina.

Gastropreporuka kamenice, škampi, jastozi, kavijar, sushi i sashimi, carpaccio od bijele ribe

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.