Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Je su li fantomski restorani budućnost dostave hrane?

taster

Može vam se učiniti da ste sve ovo već čuli. Cool startup, oduševljeni investitori, hrana proizvedena specijalno za dostavu…No, londonski startup Taster u koji je u zadnjoj rundi privukao 8 milijuna dolara od Battery Venturesa, nešto je prilično novo u industriji hrane.

Taster se, naime, bavi razvojem brendova i jela za dostavne servise. Startup je prije dvije godine osnovao Anton Soulier, jedan od prvih zaposlenika dostavnog servisa Deliveroo. Oni nisu restoran, nisu ni dostavljač s vlastitom catering kuhinjom, uopće nisu retail servis. Nisu ni konzultanti. Taster radi što i restorani: kreira menije, brending, žanrove, jela. Samo što to sve radi za specifične servise: Deliveroo, UberEats i Glovo. Među njihovim su investitorima Heartcore Capital, LocalGlobe, GFC i Marc Ménasé.

Taster trenutno ima tri brenda. Mission Saigon za tradicionalnu vijetnamsku kuhinju, O Ke Kai za havajsku i Out-Fry s prženom hranom. S novom investicijom razvit će još tri brenda i umrežiti nove kuhinje. Sve što Taster radi izgleda isto kao restoranska ponuda na Woltu, samo što restorana nema. Sve se priprema u Tasterovim kuhinjama i prodaje isključivo preko dostavnih servisa s kojima surađuju. Svaki brend osmišljen je ekskluzivno za pojedini servis

Dosad su dostavili više od 400 tisuća jela u Parizu, Londonu i Madridu. Njihova tehnološka prednost je sposobnost predviđanja potražnje tako da minimaliziraju gubitke. Zapošljavaju 115 ljudi na puno radno vrijeme, od čega ih 100 radi u kuhinjama. Kako bi se brže širili, outsourcaju kuhinje. Koriste i CloudKitchens, novi servis osnivača Ubera Travisa Kalanicka.

Tasterov core biznis je kreiranje novih brendova i kuhanje. Mogu se adaptirati praktički u nekoliko dana. Ne moraju se baviti dostavom ni logistikom. Sve zajedno omogućuje im da u online prodaji funkcioniraju kao pravi restoran, a da nemaju financijski ni operativni teret restorana s kojima se natječu. Dosta zanimljiv model koji bi mogao promijeniti budućnost dostave hrane.

aqua-panna-sidebar

aviation-gin

vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA

Je su li fantomski restorani budućnost dostave hrane?

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min