Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porečki Ulixes korektan je riblji restoran u romantičnom ambijentu

Ulixesovim lijepim vrtom, u koji se ulazi kroz visoke bijele zavjese, dominira visoka maslina s divovskom krošnjom. Ulixesov interijer možda je još privlačniji: tri sobe u drevnoj kamenoj kući ukrašene su eklektično ali zabavno, skoro kao u steampunk stripu. Večerate između starih uniformi pomorskih kapetana, loših akvarela, golemih brodskih zvona i starinskih keramičkih tanjura.

ulixes-dvoriste

Jednom davno, Ulixes se pokušavao baviti kreativnom kuhinjom (u čemu je bio prvi u Poreču ali, iskreno govoreći, ne baš osobito uvjerljiv). Današnji se Ulixes reklamira kao fine dining restoran, što je 20.000 nautičkih milja daleko od istine. Ulixes je naprosto jednostavni riblji restoran sa solidnom, premda ne posve vrhunskom svježom ribom.

U subotu navečer prvo smo naručili carpaccio od hobotnice i jako zanimljive srdele na španjolski, s rajčicama i maslinama, kojih je na tanjuru bilo točno dvostruko previše. Zatim smo u konkurenciji romba, škrpine i živog hlapa, koji je podsjećao na one škotske iz luksuznih supermarketa, izabrali ovećeg pagara.

Pagar je došao na stol perfektno pečen, čvrst i slastan, u društvu prženog kuhanog krumpira koji je bio okej, i prepržene blitve koja ipak nije briljirala. Zato je briljirao naš konobar, ozbiljan gospodin s naočalama, u kasnim srednjim godinama, koji je imao nenametljiv i pristojan odgovor na svako naše pitanje, i koji je upravo perfektno očistio ribu. A usput je na engleskom, talijanskom i njemačkom uveseljavao inozemne Ulixesove goste. Čovjek je kalibar za Esplanadu.

Vinska karta nije loša, s nešto Matoševića i Rožanića, premda nam nije jasno zašto ne drže  Damjanićev bijeli Clemente, jedno od najboljih vina Poreštine. Ulixes je korektan riblji restoran s niskim cijenama. Kad smo dobili račun bilo nam je jasnije zašto četvero Talijana za stolom do našeg naručuju goleme plate riba i školjki, jednu za drugom. Dosta veliku večeru platili smo točno 803 kune. Poreču treba puno više restorana takvog profila.

ULIXES

Decumanus 2 Poreč

HRANA 3/5  VINA 3/5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/5

kartice Visa, Mastercard, Maestro

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.