Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Francuski znanstvenici su otkrili da slatki sokovi povećavaju rizik od karcinoma

sokovi

Čini se da praktički oduvijek znamo da su zašećereni sokovi nezdravi, ali znanstvenici su tek odnedavno otkrili koliko su zapravo nezdravi. Nova studija provedena u Francuskoj dokazala je vezu zašećerenih sokova s povećanjem rizika oboljenja od raka. Točnije, utvrdili su da je vrlo mala količina, od decilitra soka dnevno, dovoljna da se 18 posto poveća rizik od raka, a 22 posto rizik od oboljenja od raka dojke. Istraživanje je provedeno na 100.000 Francuza.

“Rezultati pokazuju statistički značajnu korelaciju konzumiranja zašećerih sokova i rizika oboljenja od svih vrsta raka,” rekao je za CNN Ian Johnson s Quadram Instituta za Bioznanost. “Možda iznenađuje da je povećani rizik od oboljenja od karcinoma primijećen i kod ljudi koji piju prirodne voćne sokove. To zahtijeva dodatna istraživanja.” Autorica studije Mathilde Touvier, koja je surađivala sa stručnjacima sa Sorbonne i francuskog Ministarstva za javno zdravlje, kaže da su novi rezultati potvrda prijašnjeg istraživanja koje je pokazalo da smanjenje konzumacije zašećerenih napitaka značajno poboljšava zdravlje.

U oba slučaja ključan je, naravno, šećer. Sumnjiče i aditive poput 4-metilimidazola koji se stavlja u napitke umjesto karamela, za boju. Američko udruženje proizvođača bezalkoholnih napitaka oglasilo se čim je studija izišla. Za razliku od znanstvenika koji tvrde da ljudi ne bi smjeli piti više od čaše slatkih sokova dnevno, po mogućnosti ne ni svaki dan, proizvođači tvrde da su njihovi sokovi potpuno sigurni ako je prehrana uravnotežena i ako se ljudi ne ponašaju rizično, dakle ako ne puše, ako ne piju previše i slično. “Vodeće američke kompanije surađuju u podršci potrošača smanjenjem količine šećera u napicima i širenjem izbora napitaka s manje šećera ili bez šećera te smanjenjem pakiranja i jasno istaknutim informacijama o broju kalorija,” stoji u priopćenju ovog lobija.

Istraživanje nije pokazalo povezanost dijetalnih napitaka s većim rizikom od raka, ali znanstvenici upozoravaju da taj podatak treba interpretirati oprezno jer je malo ljudi u njihovoj studiji redovno pilo sokove s manje šećera ili bez šećera.

Druga studija, objavljena početko godine, utvrdila je pak da redovno pijenje jedne ili više limenki dnevno dijetalnih sokova koji se zaslađuju umjetnim zaslađivačima, povećava rizik od moždanih udara izazvanih ugrušcima i od infarkta te od prerane smrti kod žena starijih od 50 godina. S obzirom da se zna da svi zaslađivači prolaze višestruke kontrole sigurnosti, vjeruje se da nije problem u njihovoj kemiji, nego u kompleksnoj interakciji organizma i slatkih sokova. Studija je objavljena u srijedu u medicinskom časopisu BMJ.

s-pellegrino-simboli-laterali
alh-rotschild-HR-300x300px
vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL

aviation-gin

Francuski znanstvenici su otkrili da slatki sokovi povećavaju rizik od karcinoma

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min