Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S roštiljarnom Miki’s Novi Zagreb je dobio drugi zaista dobar restoran

mikis-djevrek

Novi Zagreb je grad bez restorana. Osim il Seconda, u cijelom velikom Novom Zagrebu nažalost ne postoji niti jedan potpuno profesionalni restoran. Miki’s, smješten između Muzeja suvrmene umjetnosti i šikare koja izlazi na Bundek, takvo bi stanje mogao promijeniti.

Iza Miki’s stoji Miroslav Balent, legendarni zagrebački ugostitelj koji je vodio važan klub Gjuro na Ribnjaku, da bi zatim otvorio nekoliko restorana na moru. Prije desetak godina Balent je pokrenuo roštiljarnu Žar na Trešnjevci. Bila je to prva civilizirano uređena roštiljarna u Zagrebu. Novi Balentov restoran također je pristojno do jako dobro uređen, s pojedinim elementima iz nezaboravnog Gjure, s lijepom i čistom postavom stola, i s grmom narančastih ruža kraj ulaza na terasu.

mikis-terasa
mikis-interijer
Dijelovi Gjurinog šanka

Jelovnik se dijeli na roštilj, steakove, salate i tjestenine. Među steakovima izdvaja se biftek Robespierre, jelo koje je u Hrvatskoj popularizirao veliki Mario Čerhak, i koje se temelji na govedini, rukoli i dosta kompleksnom umaku koji uključuje rajčice, parmezan i dobar balsamico. Kako nismo bili raspoloženi za komplicirana jela, naručili smo običan đevrek, koji je bio jako ukusan .

Mikijev đevrek sastoji se od čiste, sočne, dobro pečene mljevene govedine koja nije kontaminirana nikakvim prejakim začinima. Na đevreku stoji slasna kuglica kajmaka. Uz đevrek se poslužuju dva ljuta umaka i nekoliko vrlo ljutih feferona.

Pečeni krumpir, narezan na srednje kockice, bio je hrskav i sladak baš kako treba, dok je zelena salata bila perfektno svježa. U većini roštiljarni poslužuju, nažalost, sparušene, unaprijed napravljene salate koje su prilično antipatične i neupotrebljive. 

Vinska lista bila bi sasvim solidna, kad bi je bilo. Što to znači? Konobarica, koja se jako trudila, pokušala nam je ispričati kakva sve vina Miki’s drži. Međutim, ne postoji papir na kojem je taj izbor vina napisan. Doznali smo da imaju Korlat, Štampara (čiji smo Sauvignon nakraju i pili), Grimaldu, nečiji pošip i dingač, pa jedno tri malvazije, pa Perakovu graševinu i sauvignon.

Kad smo starijeg gospodina koji nam je došao otvoriti vino, pitali što je s vinskom kartom, nije nam dao nikakav razuman odgovor. U današnje vrijeme nema ništa jednostavnije nego sva vina koja imate u restoranu razvrstati po nekim kriterijima (pjenušavo, bijelo, rose, crno), staviti tu listu u printer i onda to pokazivati gostima. I tako iz dana u dan.  Mikijeva politika prema prezentaciji vina potpuno je nedopustiva i jako kontraproduktivna za ovaj inače sasvim korektan restoran.

Miki’s, skupa s obližnjom Duksom i Vincekom na Bundeku, počinje stvarati klaster novozagrebačkih lokala u kojima se može pristojno jesti, i to za malo novca. Veliki đevrek, sve moguće priloge, buteljku jako dobrog Štamparova Sauvignona iz 2016. i bocu San Pellegrina platili smo 257 kuna.

MIKI’S GRILL & PASTA

Ulica Nikole Andrića 29, Novi Zagreb

HRANA +3/5  VINA 0/5 (jer nema vinska liste)  AMBIJENT -4/5  SERVIS 3/5

kartice Visa, Mastercard, Diners, Maestro 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.