Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Došao je novi Vezak. Chardonnay je zvijezda berbe 2018.

Vinarija Daruvar lani je lansirala liniju vina Vezak, koja je donijela niz promjena u portfolio jedine važne vinske kuće u zapadnoj Slavoniji. Dvije glavne promjene zahvatile su Sauvignon i bazičnu Kvalitetnu graševinu.

Sauvignon je postao suh kao barut, dok se kvaliteta graševine koja košta tridesetak kuna digla do Decanterove brončane medalje. Ovih smo dana probali drugu generaciju Vezak iz berbe 2018. Kvalitetna graševina standardno je svježa i lakopitka. Vrhunska graševina supstancijalnija je, kremasta s ponešto ugodnih botritičnih nota. 

vezak-chardonnay-2018

Sauvignon je među najboljima u Hrvatskoj (što kupcima puno ne koristi, jer se toči isključivo u restoranima i hotelima), dok nas je Chardonnay prilično iznenadio. Chardonnay Vezak iz 2018. godine posve je netipičan za hrvatsku školu chardonnaya, koja voli kremoznost, dim i vaniliju.

Umjesto viška hrastovine, Vezkov Chardonnay iz 2018. chablisovski je svjež, s jakom kiselinom, puno mineralnosti i blagim nijansama mokrog kamena, što nikad ne bismo očekivali od domaćih  chardonnaya. Riječ je o ozbiljnom i pomalo hrabrom vinu, koje predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac i koje pokriva široko područje dobre hrane.

Gastronomska preporuka Školjke (osim jakovskih kapica) kozice, sushi, trilje, oslići, fritto misto, kulen, meki i srednje tvrdi kozji i kravlji sirevi, piletina na roštilju, povrće na roštilju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.