Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovogodišnji izbor World’s 50 Best Restaurants najrelevantniji je u zadnjih mnogo godina

world-50-best-2019

Pobjeda Mirazura u izboru za najbolji restoran na svijetu snažno vraća povjerenje i u World ‘s 50 Best Restaurants i u druge slične akcije. Evo zašto. 

Prvo, posljednjih su se godina izbori za vodeće svjetske restorane bili pretvorili u natjecanja u što uspješnijem lobiranju za pojedini restoran. Lobiranje se provodi pozivanjem potencijalnih birača da upoznaju pojedini restoran, druže se s vlasnicima, chefovima i njihovim dobavljačima: tako se glasače uvjerava da baš ovaj ili onaj restoran zaslužuje biti proglašen najboljim na svijetu.

Jednu od opsežnijih takvih globalnih operacija prije više od dvije godine pokrenuo je Gaggan Anand, koji unatoč očekivanjima mnogih ni lani ni ove godine nije uspio osvojiti prvo mjesto, iako je u međuvremenu dobio dvije Michelinove zvjezdice.

Nova Noma također je jednim dijelom PR projekt, koji se uspio probiti na drugo mjesto liste World’s 50 Best Restaurants, premda hrana u sadašnjoj  Nomi, gdje smo jeli prije dva i pol mjeseca, ne zaslužuje ulazak ni u prvih deset. Svakako je dobro i pravedno što Noma nije prva. Zanimljivo je da Rene Redzepi nije došao  na današnje proglašenje u Singapur. Možemo samo nagađati je li očekivao pobjedu.

Drugo, iznimno je značajno što je Mirazur proglašen najboljim restoranom na svijetu. Mirazur je, naime, prvi francuski restoran koji je pobijedio u izboru World’s 50 Best Restaurants. A francuska je kuhinja, uz japansku, ipak daleko najznačajnija na svijetu.

Važno je, također, što su se osim Mirazura među prvih trideset našla još četiri klasična francuska restorana: Ledoyen ( gdje smo večerali prošli mjesec) L’Arpege, Septime i Alain Ducasse au Plaza Athenee: francuska visoka kuhinja okusima i teksturama superiorna je bilo kojoj drugoj svjetskoj kuhinji osim japanske.

Treće, i ovogodišnji World’s 50 Best Restaurants nastavio je afirmirati latinoameričke kuhinje, koje spadaju među najradikalnije i najoriginalnije na svijetu. Naposljetku, moramo istaknuti dva posebna slučaja. Riječ je o Asadoru Exteberri, staroj, ali najavangardnijoj roštiljarni na svijetu, gdje čak i kavijar stavljaju na žar, koja je osvojila treće  mjesto, te o Hiši Franko chefice Ane Roš, koja je zauzela 38. mjesto, što je najbolji plasman bilo kojeg restorana iz ove regije listi na World’s 50 Best Restaurants.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.