Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badel je na gastronomskoj večeri u Manu2 predstavio Korlate iz 2015.

korlat-cabernet-2015

Korlat je najprodavaniji hrvatski brend crnih vina i to usprkos cijeni od 90 do 99 kuna po boci: Korlat se svake godine prodaje u šesteroznamenkastim nakladama, kakve su inače karakteristične za jeftinija domaća vina. Korlat je lani, zlatnom Decanterovom medaljom za Syrah iz 2014. godine, potvrdio i svoju međunarodnu relevantnost. Stoga je logično da se iduća berba čekala s velikim interesom.

Svečana promocija novih Korlata, o kojima smo već pisali, održana je sinoć u zagrebačkom fine dining restoranu ManO2. Chef Hrvoje Kroflin našao se pred pomalo kompliciranim zadatkom da sva jela složi s crnim vinima. Taj je zadatak riješio prilično nadahnuto, osobito kad je riječ o prva dva slijeda. Naime, vrlo svježi, još neobično mladi Merlot iz 2015. godine jako je dobro išao uz palamidu s ciklom.

korlat-cabernet-sauvignon-2015

Iduće jelo, teksture cvjetače s tartufima, uz koje se pio izvrsni Cabernet sauvignon, bilo je još uspješnije. U Hrvatskoj, naime, vlada posve pogrešan običaj da se uz tartufe poslužuje bijelo vino, premda oni svojim intenzitetom traže crno vino s taninima. Kroflinova cvjetača s tartufima, puna zemljastih okusa i aroma, zaista se vrhunski složila s bogatim, moćnim Cabernetom, vjerojatno najboljim Korlatovim vinom iz berbe 2015. dokazujući usput da velikim crnim vinima meso ne mora biti neophodan partner.

korlat-mano2-cikla

Uz ružičasti janjeći but serviran je Syrah iz 2014, a uz macaron od foie gras točio se Supreme Cuvee iz 2013. Radilo se o pretpremijeri vina od kojeg se s pravom puno očekuje. Supreme je, naime, posebna linija Korlatovih vina, koja dugo odležava i koja je namijenjena samo restoranima. Od vina iz berbe 2013. Badelov glavni enolog Dubravko Ćuk prvi je put napravio Cuvee.

Supreme Cuvee sastoji se od 40 posto caberneta i po 30 posto merlota i syraha. Supreme Cuvee plijeni svojom mladošću, strukturom, svježinom i zrelošću voća. Ovo sjajno vino, s bar desetogodišnjim potencijalom dozrijevanja, demonstrira dvije glavne značajke vinograda Korlat iznad Benkovca: puno sunca, ali i puno jakog vjetra koji smanjuje vrućine dalmatinskog zaleđa i drži grožđe zdravim. Supreme Cuvee iz 2013. trebao bi se pojaviti na tržištu potkraj godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.