Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Udruge ugostitelja traže pet tisuća radnih dozvola za strance

konobari

Jučer se i Koordinacija udruga ugostitelja pridružila udrugama poslodavaca i hotelijera u zahtjevu da se hitno izdaju nove radne dozvole za strance, kako bi se puna turistička sezona mogla normalno odraditi.

Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, u razgovoru za Media Servis kazao je da Hrvatskoj treba 5000 stranih radnika, jer naših naprosto nema. “Naši su ljudi otišli raditi u druge europske zemlje gdje su bolje plaćeni,” izjavio je Medak.

Vlada je, podsjetimo, u petak odbila prijedlog poslodavaca i hotelijera, uz obrazloženje da oko 4000 naših nezaposlenih radnika želi raditi u turizmu i ugostiteljstvu. To je obrazloženje potpuno smiješno i netočno. Neobično je, međutim, što se ugostitelji nisu odmah, isti dan pridružili zahtjevu HUP-a i hotelijera. 

Sama činjenica da poslodavci i hotelijeri nisu tražili da ugostitelji supotpišu njihov zahtjev, sugerira da ugostiteljske udruge nitko ne shvaća osobito ozbiljno. Što je i normalno, jer vjerojatno ni jedna druga profesija ne bi dopustila, bez snažnog prosvjeda, da joj bilo koja Vlada udvostruči PDV.

A kad je Vlada prije tri godine podigla PDV za restorane s 13 na 25 posto, golema većina ugostitelja je de facto odbio javno prosvjedovati. Iako je dio ugostitelja dosta glasno upozoravao da će udvostručenje PDV-a u ugostiteljstvu imati daleskosežne posljedice na njihov sektor ali i na turizam, što se sada zorno pokazuje, ugostitelji nisu masovno stali iza toga. Odbijen je i prijedlog nekoliko najvažnijih hrvatskih restoratra da se krene u opći štrajk. Vlada je ugostitelje kasnije dodatno pritisnula smanjenjem PDV-a na neke vrste hrane.

Kako se ugostitelji nisu pobunili protiv udvostručenja PDV a, koje je esencijalno ugrozilo razvoj restoranskog biznisa , vlasti su se, prirodno, prestale obazirati i na sve druge njihove zahtjeve. Stoga nismo sigurni hoće li bilo tko u Vladi reagirati na zahtjev za 5 tisuća radnih dozvola za strance.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.