Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnik Rougemarina Marin Medak dosta je jednostavno objasnio utjecaj povećanja PDV-a na hrvatsku restoransku industriju

medak

Vlasnik Rougemarina Marin Medak jučer je u Direktu Zorana Šprajca na RTL-u izjavio da je povećanje PDV-a na hranu i piće u ugostiteljstvu idealan poticaj za uvoz loše hrane, dok će kvalitetne restorane mnogi od kojih nabavljaju od lokalnih proizvođača ili ulažu u organsku proizvodnju. Medak je podsjetio da je ministar financija Zdravko Marić u siječnju u Vladi Tihomira Oreškovića najavljivao spuštanje PDV-a u ugostiteljstvu na 5 posto i  kritizirao Vladu premijera Plenkovića što je ugostitelje prijedlogom nove stope poreza na dodanu vrijednost dovela pred gotov čin. Medak je rekao da plaćanje poreza nije sporno, ali da se stopa, ako se već podiže, treba dizati postupno. “Ja sam ove godine već platio porez na dobit za iduću godinu”, rekao je Medak, “nema smisla igrati se ovako, neka nam onda vrate porez na dobit”. 

Hrvatska je, podsjetio je, 109 od 142 na svjetskoj listi konkurentnosti u turizmu i PDV od 25 posto na hranu i piće u ugostiteljstvu dodatno će je oslabiti, jer će se cijene morati podići 10 posto da bi restoranska industrija ostala profitabilna ako se provede predložena porezna reforma. “U ugostiteljstvu se zadnjih godina puno promijenilo, trendovi idu naprijed, to više nije jednostavan posao”, rekao je Medak.

Kako je Medak objasnio utjecaj hrvatske porezne politike na poduzetništvo i tržište rada u Hrvatskoj i zašto je internet zbog toga pobunu ugostitelja nazvao Šipak revolucijom, pogledajte OVDJE.

 

Marin Medak  zapošljava 55 ljudi a njegov restoran mjesečno izbaci 25 do 30 tisuća obroka mjesečno. Na pretpostavku da restorani vjerojatno imaju rezerve novca budući da nisu pojeftinili kad je PDV bio niži, Medak je odgovorio da takvih rezervi nema. “Potrošnja je bila niska, tek je nedavno počela rasti, a troškovi hladnog pogona su vrlo visoki…Samo moji osnovni troškovi režija su 45.000 kuna mjesečno”, rekao je Medak. Svi restorani u svijetu posluju s rastućim troškovima jer standardi kvalitete hrane, usluge i tehnološke opremljenosti rastu brže od potrošnje.  Prosječna profitna marža restorana u Hrvatskoj je oko 8 posto.

Na pitanje Zorana Šprajca zašto ugostitelji moraju dizati cijene ako se očekuje da smanjenje drugih poreza snizi njihove ulazne troškove, Medak je ustvrdio da će ovakva reforma pogodovati samo uvozu hrane za restorane. Kvalitetni i konkurentni hrvatski proizvođači hrane neće snižavati cijene. “U toj priči je problem što se ne potiče organski uzgoj hrane da bismo zaista bili konkurentni i da bi se smanjio uvoz. Da uvedemo kvote za uvoz i pređemo na vlastitu organsku proizvodnju hrane, ne bismo uopće imali uvoza”, tvrdi Medak, “ovako se pogoduje velikim trgovačkim lancima koji će uvoziti šrot robu, ugostitelji će štedjeti, kupovat će lignju iz Patagonije a ne jadransku, pa će hrvatski ribar prosvjedovati…to su efekti koji će malo dublje potresti sve, a prvenstveno sektor poljoprivrede koji je totalno uništen”.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})