Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NO AIR CONDITION, NO BUSINESS Zagrebački restorani pate od teških problema s klimatizacijom

restoran

U današnjem vremenu obilježenom ekstremnim klimatskim značajkama, javni prostori uopće ne mogu funkcionirati bez snažne i efikasne klimatizacije. To je osobito važno za restorane, koji se često dodatno zagrijavaju od kuhinje. Zagrebački ugostitelji nisu, nažalost, još razumijeli važnost dobre klimatizacije.

Danas smo prvo pokušali ručati u restoranu Oxbo u prvom zagrebackom Hiltonu na Vukovarskoj. Vani je bilo najmanje 31 a u restoranu barem 28, pa smo nakon pet minuta morali ustati. Ljubazni i znojni konobari nasmijali su se s razumijevanjem primjećujući, opravdano, kako je njima nešto gore. Zaista jest. Oxbo bi im po ovom vremenu trebao povečati plaću. Potpuno je nevjerojatno da relativno novi hotel visoke kategorije nije kadar ugraditi air condition koji zaista hladi.

Zatim smo prošli kroz sve restorane u Green Goldu, u uzaludnoj potrazi za ručkom na normalnoj temperaturi. Svugdje je bilo nesnošljivo toplo i zagušljivo, što bi moglo imati veze s Green Goldovim centraliziranim sustavom klimatizacije. Na kraju smo ručali u Tekki, gdje je klimatizacija jednako dobra kao i hrana.

Problemi s klimatizacijom u zagrebačkim lokalima ne zahvaćaju samo restorane nego i barove. Jučer se, primjerice, u naš omiljeni Bastion nije moglo uči od vrućine i zagušljivosti. A jučer i danas nije bilo puno više od trideset. Do kraja tjedna moglo bi biti 35, što znači da će svi lokali bez efikasnog air conditiona postati posve neupotrebljivi. U većini tropskih zemalja čak i najjeftiniji lokali imaju funkcionalne klima uređaje,

U Zagrebu ih nemaju pojedini skupi hotelski restorani i niz drugih restorana i barova , što je zaista nedopustivo. Efikasni air condition mora postati standardni dio ugostiteljske ooreme, kao štednjak i hladnjak. Izostanak efikasne klimatizacije čisto je maltretiranje i gostiju i osoblja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.