Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U vinariji Galić otvara se prvi fine dining restoran u Slavoniji

galic-restoran-g

Prije godinu dana, u Kutjevu je dovršena najmodernija vinarija u Hrvatskoj. s opremom i uređenjem koje smo onda bili opisali kao svemirski brod; vinarija Galić u srce napuštene Slavonije donijela je bačve i tehnologiju doslovno  ravnu vodećim bordoškim chateauima.

Godinu dana kasnije, u vinariji se otvara restoran koji u Slavoniju uvodi fine dining. “Znamo da će trebati puno vremena, ali naša aje ambicija u budućnosti izboriti Michelinovu zvjezdicu,” rekao nam je jučer prije ručka u restoranu glavni Galićev enolog Slaven Jeličić.

galic-restoran-vrganji

Restoran, koji bi se uskoro trebao otvoriti za javnost, smješten je  u prizemlju vinarije, između dvorana s barrique bačvama, s pogledom na glavnu kutjevačku ulicu.

Na prozoruotvorene kuhinje zatekli smo velike tanjure tog jutra ubranih vrganja i lisičarki iz slavonskih šuma, koje su zbog obilnih kiša prepune gljiva. Kuhinja je velika, profesionalno uređena, sa svim potrebnim elementima: od niza  plamenika i indukcija do konvektomata.

Kuhinju vodi chefica Marija Franić, koja je u Kutjevo došla iz jednog velikog istarskog hotela. Maitre d’ je Hrvoje Gašparović, veteran hrvatske restoranske industrije koji je s Jeffreyem Vellom radio u dubrovačkom Portraitu i zagrebačkom Oranžu.

galic-restoran-stol

U vrijeme kada svi odlaze is Slavonije, vinarija Galić uspjela je u Slavoniju dovesti ozbiljne profesionalce iz Istre i Zagreba. To je činjenica koju vrijedi naglasiti. Ručali smo odličnu juhu od vrganja, a zatim i finog pečenog smuđa s kremom od mladog graška i glaziranim malim mrkvama. Sve je bilo skuhano i prezentirano  kako treba. Gotovo svi sezonski sastojci dolaze iz lokalnih OPG-ova.

U idućih nekoliko godina, kako su nam rekli u restoranu, većina namirnica dolazit će iz organskog uzgoja s Galićevih polja. Ovčji sir paškog Miha, nama do jučer nepoznatog  proizvođača, jako se dobro složio s izvrsnom graševinom iz 2008.godine. I suhe graševine, baš kao i malvazije, mogu uspješno dozrijevati godinama.(u ponedjeljak ćemo objaviti izvještaj s tastinga novih i starih Galićevih vina).

U Slavoniji i Baranji ne postoji fine dining. Chef Tomica Đukić sjajno kuha u hotelu Osijek, ali ta vrsta hotelskog restorana po svojoj definiciji i funkciji nije fine dining. Pokušaji poput Muzeja okusa zasad se zadržavaju na amaterskoj razini.

Uspije li vinarija Galić zaista stvoriti prvi fine dining restoran u Slavoniji , bit će to golemi dobitak ta cijelu regiju, i zbog oživljavanja njenih turističkih potencijala i zbog širenja modernije gastronomske kulture u tom dijelu Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.