Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Stare sorte Franje Kolarića ugodno su svakodnevno ljetno vino

kolaric-FB

Franjo Kolarić jedan je od plešivičkih vinara s najširim sortnim portfoliom (i neobičnim brandom Coletti). Njegovo najpoznatije vino svakako je sivi pinot, jedan od boljih u Hrvatskoj. 

Kolarićev sivi pinot iz amfore iz 2017. godine, punjen u keramičke boce identične bocama koje koristi veliki Austrijanac Gunrot Heinrich za svoja macerirana vina, spada među nadahnutije verzije sivog pinota, napravljene kod nas. Tu su još crni pinot, chardonnay, rizling, neuberger, zeleni silvanac i stare sorte.

Stare sorte termin je koji se često koristi na Plešivici. Riječ je, u Kolarićevu slučaju, o plavecu žutom, šipelju, štajerskoj belini i kraljevini, koji svi iz vinograda prvi put zasađenog prije osamdesetak godina.

Stare sorte iz 2018. naglašeno su ugodno vino. One ne odskaču ni po jednom svom elementu; kiseline nisu previsoke, arome nisu preizražene, tijelo nije veliko, naprotiv, ali je ukupni dojam prilično zadovoljavajući.

Stare sorte su među domaćim vinima, u stanovitom smislu ono što je comfort food u hrani, s time da je ovo blago mineralno vino umjereno elegantno, dok se comfort food često ne može povezati s elegancijom.

Stare sorte mogu se piti u velikim količinama, stvaraju osjećaj zadovoljstva, osvježavaju a herbalno-voćni, podigrani mirisi vinu daju prepoznatljivi karakter.

Riječ je o vrlo dobrom, lakopitkom , svakodnevnom ljetnom vinu, koje nas je pozitivno iznenadilo.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Stare sorte Franje Kolarića ugodno su svakodnevno ljetno vino

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min