Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Muralhas de Monção jako je dobar primjer Vinha Verde, idealnog ljetnog vina

muralhas-de-moncao-FB

Vinho Verde golema je portugalska vinska apelacija. Pod imenom Vinho Verde godišnje se proizvede oko 85 milijuna litara vina. Danas se ondje proizvodnjom grožđa i vina bavi oko 19 tisuća vinara i vinogradara, a Wikipedia tvrdi da ih je prije četrdeset godina bilo više od sedamdeset tisuća! Najveći dio produkcije čine bijela vina, ali ima i crnih i rosea.

Vinhom Verde, naime, ne označuje boju nego stil: vina iz te apelacije vrlo su svježa, niskoalkoholna, često sasvim lagano pjene, te se puštaju na tržište već tri mjeseca poslije berbe, da bi se popila u prvoj godini. Vinogradi za Vinho Verde karakteristični su i lako prepoznatljivi po visokom uzgoju: loza raste i do desetak metara uvis, te se često penje čak i na telefonske stupove. Visoki uzgoj nema nikakve veze s bilo kojom specifičnom sortom koja ulazi u Vinho Verde, nego s činjenicom da su se vinogradari u tom području, koje se dijeli na devet subregija, bavili i bave uzgojem niza drugih poljoprivrednih kultura koje zauzimaju zemlju.

muralhas-de-moncao-ID

Monção je, pak, sjeverozapadna podregija unutar apelacije Vinho Verde, poznata po uzgoju alvarinha. A alvarinho je, naravno, slavni albarino, jedna od najpoznatijih i najtrendovskijih španjolskih bijelih sorti.

Adega de Monção jest, pak, velika kooperativa s oko 1600 članova, koja proizvodi Muralhas de Monção i još nekoliko bijelih vina. Vina Adege de Monção spadaju među najcjenjenije vinarije u apelaciji Vinho Verde. 

vinho-verde

Muralhas de Monção iz 2018. godine koji smo ovih dana probali, napravljen je od alvarinha i trajadure. Vino ima neobično mnogo alkohola za Vinho Verde. Dok se standardi za tu apelaciju lakopitkih vina vrte između osam i pol i deset posto alkohola, Muralhas ima punih 12,5 posto, što je u kontekstu Vinha Verde otprilike jednako kao malvazija od 14,5 do 15 posto alkohola. Stoga je Muralhas znatno puniji i zaokruženiji od uobičajenog bijelog Vinha Verde.

Muralhas je svejedno uspio zadržati onu neodoljivu svježinu koja Vinho Verde čini perfektnim ljetnim vinom za žeđ. Naprosto, imate dojam kao da ga nikad ne možete dovoljno popiti. Muralhas de Moncao na nosu je pun zelenih aroma: od trave do limete, dok se na okusu osjete zelena jabuka i grejp, s mineralnim završetkom. S obzirom na nisku cijenu i zaista ekscentričnu svježinu, Muralhas de Monção mogao bi postati jedan od ovogodišnjih ljetnih favorita među uvoznim vinima na hrvatskom tržištu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.