Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S poslovnim modelom sve za 23 kune Plavi 9 je vjerojatno najjeftiniji restoran u Zagrebu

Plavi 9 na uglu Zvonimirove i Livadićeve ulice, spada u grupu nogometnih zagrebačkih restorana, koji su živjeli od Dinamovih navijača u vremena iz Crno bijelog svijeta, kad je na utakmice redovito dolazilo najmanje dvadesetak tisuća ljudi.

Sav taj silan svijet morao je negdje piti i jesti, pa su Maksimirska i Zvonimirova bile pune gostionica s velikim komadima mesa i niskim cijenama. Većina tih lokala davno se zatvorila, poput Sporta u Maksimirskoj, Pešćenice u Zvonimirovoj ili Dalmatinke u Heinzelovoj gdje je Tomislav Židak običavao jesti sa Zlatkom Kranjčarom.

Plavi 9 je, međutim, preživio zahvaljujući inovativnom poslovnom modelu, koji ruši sve dosadašnje hijerarhije cijena u zagrebačkom ugostiteljstvu. Naime, Plavi 9 na malom letku nudi jelovnik koji se zove Bakin čušpajz. Riječ je o desetak jela na žlicu, koja koštaju točno 23 kune za pola litre variva, uz koje gost dobije i dvije šnite kruha.

Gosti Plavog 9 mogu se, dakle, najesti za cijenu prosječnog craft piva u prosječnom kafiću, ili za cijenu Coca Cole u boljem zagrebačkom hotelu. Bakin čušpajz obuhvaća desetak jela, od graha na težački preko crvene leće sa šparogama, do ričeta s mrkvom i paprikom. Žele li gosti pojačati  svoje varivo proteinima, mogu birati između faširanaca, kobasica, carskog mesa ili pilećeg filea, sve za 14 kuna. Zanimljivo je da je Plavi 9 nutricionistički osviješten, pa nudi i vegetarijanske  faširance.

S obzirom na takav rang cijena koji nam, čisto matematički govoreći, nije posve razumljiv, logično je da je Plavi 9 u vrijeme ručka prepun. Nadalje, važno je da Plavi 9 usprkos karitativnim cijenama ne izgleda kao mračna krčma, nego je vrlo uredan, s nizom lijepih nostalgičnih fotografija na zidovima (neke od tih fotografija vjerojatno nose potpis Meko okidanje).

Mi smo u kišnu srijedu naručili s drugog menija, koji se tko zna zašto zove Žaropek, i koji sadrži nekoliko konvencionalnih jela s roštilja po normalnim cijenama;: ramsteka nije bilo, a golema šestinska pečenica (76 kuna) nije bila loša.  Pili smo beljsku Graševinu, jedino buteljirano vino koje Plavi 9 drži, i promatrali desetke i desetke ljudi zadovoljnih što mogu pojesti nešto toplo, u pristojnom ambijentu, uz vrlo prijateljski servis, za cijenu jedne kutije cigareta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.